Kašogijevo ubistvo je deo šire kampanje: Kako Saudijska Arabija ućutkuje disidente

MARK MACETI i BEN HABARD

0
Bulan Kilič/Agence France-Presse – Getty Images Simbolična sahrana Džamala Kašogija prošlog novembra u Istanbulu, gde je Turska snimila ubistvo novinara u saudijskom konzulatu Kašogijevo ubistvo smatra se delom šire opresije

Princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman odobrio je tajnu kampanju da se ućutkaju disidenti – a koja, između ostalog, podrazumeva prismotru, kidnapovanje, zadržavanje i mučenje Saudijaca – skoro godinu dana nakon što je ubijen Džamal Kašogi, kažu američki zvaničnici.

Pripadnici tima koji je ubio Kašogija, a koji američki zvaničnici nazivaju Saudijskom grupom za intervencije, bili su umešani u još najmanje desetak operacija od 2017. godine, navode američki zvaničnici, aludirajući da je Kašogijevo ubistvo bilo deo šire kampanje da se ućutkaju saudijski disidenti. Neke od operacija podrazumevale su prisilno vraćanje Saudijaca iz drugih arapskih zemalja i mučenje zatvorenika u palatama koje pripadaju princu i njegovom ocu kralju Salmanu.

Interventni tim bio je toliko zauzet da je vođa tima prošlog juna tražio od vrhovnog savetnika princa Muhameda da princ obezbedi bonuse za Eid el Fitr, obeležavanje kraja Ramazana, prema navodima američkih zvaničnika koji su imali uvid u izveštaje obaveštajnih službi.

Detalji o operacijama dolaze od američkih zvaničnika koji su pročitali poverljive izveštaje o kampanji, ali i od Saudijaca koji su upoznati sa pojedinim operacijama. Svi su govorili uz uslov da ostanu anonimni.

Portparol saudijske ambasade u Vašingtonu kaže da Saudijska Arabija “sve optužbe o maltretmanu optuženika koji čekaju suđenje i zatvorenika koji služe kazne shvata veoma ozbiljno”.

Saudijska vlada insistira na tome da ubistvo Kašogija – novinara koji je živeo u SAD i radio za Vašington post – nije bilo naređeno iz Rijada. Odluku da on bude ubijen doneo je interventni tim na licu mesta, kažu zvaničnici.

Saudijska Arabija tvrdi da je 11 Saudijaca optuženo za Kašogijevo ubistvo, a da državni tužioci za petoricu traže smrtnu kaznu, a identiteti optuženih još uvek nisu poznati javnosti.

Saudijska Arabija i ranije je vraćala u zemlju Saudijce koji su u inostranstvu, ali je situacija eskalirala kada je princ Muhamed krunisan 2017. godine. Saudijske bezbednosne snage pritvorile su na desetine ljudi koji se smatraju pretnjom.

“Nikada nije bilo u ovolikim razmerama”, kaže Brus Rajdel, bivši CIA analitičar koji sada radi za Institut Brukings u Vašingtonu. “Disidenta kao što je Džamal Kašogi ranije ne bi smatrali vrednim truda.”

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Turska je za otkrivanje zločina upotrebila video i audio snimke, i identifikovala tim koji je izvršio zločin. Rajdel kaže da činjenica da je tim zadatak obavio traljavo ukazuje na to da operativci nisu navikli da rade pod budnim okom neprijatelja, već da slobodno obavljaju poslove u Saudijskoj Arabiji.

Rad interventne grupe odobrio je lično princ Muhamed, a nadgledanjem grupe bavi se njegov vrhovni savetnik Saud el Kahtani. Muhamedov zamenik, Maher Abdulaziz Mutreb, iz obaveštajne službe, vodio je tim na terenu. Mutrebu se u Rijadu sudi zbog optužbi da je umešan u Kašogijevo ubistvo, dok je Kahtani pod istragom.

Kada je princ Muhamed stavio pod ključ na stotine prinčeva, biznismena i bivših državnika u rijadski „Ric Karlton“ 2017. godine pod optužbom za korupciju, Kahtani i Mutreb izvršili su pritisak na pritvorene da prepišu svoja sredstva. Mnogi od njih bili su podvrgnuti fizičkom nasilju, a jedan od njih preminuo je u zatvoreništvu, prema rečima očevidaca.

Tek posle Kašogijevog ubistva, međutim, počela je da isplivava istina o tome šta je sve ovaj tim radio. Američke obaveštajne službe došle su do saznanja da je princ Muhamed naredio Kašogijevo ubistvo, kažu američki zvaničnici.

Interventna grupa vrlo je verovatno umešana i u zatvaranje desetine žena aktivistkinja prošle godine. Među njima je bilo i nekoliko poznatijih ličnosti: Ludžan el Hatlul, koja se našla u zatvoru zato što je pokušala da uđe kolima u Saudijsku Arabiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata; Aziza el Jusef, profesorka u penziji i Eman el Nafdžan, lingvističarka.

Aktivistkinje su prvo neformalno zadržane u palati u lučkom gradu Džida, a neke od njih odvođene su u podrum na ispitivanje, gde su trpele fizičko nasilje, batine, električne šokove, “voterbording” i pretnje silovanjem i ubistvom.

Toliko su ih maltretirali da je Eman el Nafdžan pokušala da izvrši samoubistvo, prema izveštajima američkih obaveštajnih službi.

Žene su kasnije prebačene u zatvor. Suđenje je počelo prošlog meseca u Rijadu, a novinarima i diplomatama nije dozvoljeno prisustvo. Saudijski zvaničnici kažu da se tri žene “sumnjiče za aktivnosti koje su ugrožavale nacionalnu bezbednost Saudijske Arabije”.

© 2019 The New York Times