Kako je došlo do nesporazuma i ko bi mogao da bude krivac za situaciju u kojoj se našao Novak Đoković: “Organizatori turnira dali pogrešnu informaciju teniserima”

1
(Beta/AP Photo/Hamish Blair, File)

Tenis Australija, odnosno nacionalni teniski savez, sa direktorom Australijan opena Kregom Tajlijem na čelu, mogli bi da budu direktni krivci za situaciju u kojoj se našao srpski teniser Novak Đoković.

U australijskim medijima pojavili su se dokazi da je Tenis Australija poslao svim igračima, uključujući i Đokovića, pogrešne informacije o medicinskom izuzeću i mogućnosti učešća na prvom grend slemu u sezoni.

Australijski Herald san došao je do dokumenta koje je Tenis Australija svesno poslao igračima, a u kojem je procedura za nastup na turniru bez vakcine suprotna onoj koju je postavila Federalna vlada.

Dokument je poslat 7. decembra 2021. godine i u njemu piše da zaraza kovidom u prethodnih šest meseci jeste osnov za izuzeće od vakcine, iako je još u novembru dobila nalog Federalne vlade da to neće biti dovoljno.

Prema pisanju BBC-ja, Đokovićevi advokati kao dokaz naveli da je Đoković preležao koronu u decembru, odnosno da je prvi pozitivan test dobio 16. decembra, na osnovu čega je dobio izuzeće od vakcinacije.

Đoković je kao razlog za izuzeće naveo upravo činjenicu da je imao kovid u prethodnih šest meseci, ali po zakonu koji trenutno važe u Australiji, pored toga mora da ima primljene dve doze vakcine.

Zvaničnici australijske pogranične policije su u međuvremenu priveli češku teniserku Renatu Voračovu i od nje zatražili da napusti zemlju zbog toga što je u Australiju ušla sa potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, što je navela kao razlog za izuzeće od obavezne vakcinacije, prenosi australijski Ejdž.

Nameće se pitanje i kako su češka teniserka, i još jedan neimenovani sportista ili sportistkinja, prethodno ušli u Australiju sa istim dokazima i dokumentacijom kao i Novak Đoković, ako je Federalna vlada već ranije znala da će potvrda o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci biti nedovoljna za izuzeće od vakcinacije.

Česka teniserka je već učestvovala u kvalifikacijama, a sada se nalazi u istom hotelu u kom je smešten i Đoković. Njena viza je ukinuta, kako piše Ejdž i istakla je da se neće žaliti na odluku, jer ne želi da učestvuje “u političkim igrama”.

Novakov tim je dogovore za dolazak u Australiju imao samo sa Teniskim savezom Australije, koji mu je, nakon prolaska dokumentacije pred dve medicinske komisije, odobrio medicinsko izuzeće.

Tejli je, prema pisanju australijskog Ejdža, u pismu nacionalnom savetodavnom telu za imunizaciju (ATAGI) 10. novembra, naznačio da “održvost Australijen opena zavisi i od toga da li će igračima koji nisu bili potpuno vakcinisani biti dozvoljeno da uđu u zemlju i da se takmiče na turniru”.

Đorđe Đoković je na konferenciji za medije rekao da je Novakova komunikacija sa federalnim vlastima Australije bila moguća samo preko Tenisa Australije, koji je u njegovo ime podneo prijavu za medicinsko izuzeće.

“Oni imaju partnerski dogovor sa federalnom vlašću o izuzećima zbog teniskog turnira. Znači, Novak nije aplicirao, niti njegov tim, aplicirao je Teniski savez Australije po istom principu po kom su aplicirali i za druge tenisere koji su ušli na teritoriju Australije”, naveo je Đorđe Đoković.

Đoković ima dozvolu da nastupi na Australijan openu u državi Viktoriji, gde će njegovo medicinsko izuzeće biti validno, ali nema i da kroči nogom na teritoriju federacije koju čini šest država, uključujući i Viktoriju, prema navodima iz pisama Morisona koja Tajli nije preneo Vladi Viktorije.

Rezultat svega jeste da je Novak prvo celu noć proveo na ispitivanju na aerodromu, posle čega ostao bez vize jer, kako su australijske vlasti saopštile, nije predao adekvatne dokaze za izuzeće od obavezne vakcinacije, ali je odlukom suda ročište na kojem će biti razmatrana deportacija pomereno za ponedeljak.

1 KOMENTAR

 1. Novak,
  sada je trenutak da se povuces is sudskog postupka, pre no sto upadnes u njihovu zamku i pojavis se pred sudijom, izgleda da si zakasnio jer Australija priznaje oboljenje id virusa pre Decembar 10, 2021

  U sudnici neces imati ni jednog jedinog prijatelja svi ce raditi na tome da krivicu svale na tebe, bilo da je lazno da si se zarazio, da je lazno da si se testirao.
  Direktor AO je pokusao da ti pomogne ali nece stati iza tebe ukoliko ima i malo sumnje u istinitost potbrda. Pojavljivao si se u javnosti Dec 17 i igrao basket Dec 18.

  Nesto ne stima u sudnici tvoji neprijatelje ce da budu nemilosrdni i mozda to zabrane ulaz u AUS na dve tri godine

  Povic zalbu na vreme i vakcinisi se na vreme da ne propustis naredne grand slam turnire

Comments are closed.