ISIS je i dalje živ: Tramp se hvali da ih je pobedio, ali Islamska država regrutuje nove borce

Autori teksta su Erik Šmit, Alisa Dž. Rubin i Tomas Gibons-Nef

0
(Ivor Prickett for The New York Times)

VAŠINGTON – Pet meseci pošto su snage koje je podržala Amerika proterale Islamsku državu sa okupiranih teritorija u Siriji, ISIS okuplja nove snage i sprovodi gerilske napade širom Iraka i Sirije. Ta teroristička organizacija obnavlja finansijsku mrežu i regrutuje nove pripadnike u savezničkim kampovima, saopštile su američke i iračke obaveštajne službe.

Iako se američki predsednik Donald Tramp hvalio ove godine da je Islamska država praktično poražena, bezbednosni zvaničnici u ovoj oblasti ističu da preostale snage ISIS-a ne nameravaju da zgasnu.

U nedavno objavljenom izveštaju upozorava se da je povlačenje polovine američkih snaga u Siriji ove godine značilo da je američka vojska morala da smanji podršku koju pruža sirijskim saveznicima u borbi protiv ISIS-a.

Iako se ne strahuje da bi Islamska država zapravo mogla da povrati izgubljene teritorije – kalifat koji je nekada bio veličine Velike Britanije i pod čijom je kontrolom bilo 12 miliona ljudi – ISIS je mobilisao 18.000 boraca koji su preostali u Iraku i Siriji. Novoformirani timovi izvode napade na bezbednosne snage.

Islamska država još uvek raspolaže sa oko 400 miliona dolara, a veruje se da deo novca odlazi na investicije, dok se operacije finansiraju iznudama. Poljoprivrednicima koji su odbili da Islamskoj državi plate harač usevi su spaljeni.

ISIS takođe sprovodi napade na kamp u Siriji u kojem se nalazi više od 70.000 ljudi, među kojima su i hiljade porodica boraca Islamske države. Zvaničnici američkih obaveštajnih službi navode da se kamp Al Hol, kojim upravljaju sirijski Kurdi, pretvara u stecište budućih terorista. Snage sirijskih Kurda takođe u improvizovanim zatvorima drže oko 10.000 boraca Islamske države.

Nemogućnost da se u Al Holu obezbedi išta više od “minimalne bezbednosti” stvorila je uslove za širenje ideologije Islamske države, navodi se u izveštaju.

Centralna komanda vojske navela je da “ISIS verovatno zloupotrebljava manjak bezbednosti da pridobije nove članove i regrutuje stare borce koji su napustili bitku”. U nedavno objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se isti zaključak.

“Ma koliko da je ISIS oslabljen, on je i dalje svetski pokret i čitav svet je ranjiv”, ističe Suzan Rejn koja se nalazila na čelu britanskog Centra za analizu terorizma. “Šta god da usledi ne bi nas iznenadilo.”

Za Iračane na severu i zapadu zemlje napadi su se samo proredili, ali nikada nisu zaista prestali. U samo prvih šest meseci ove godine, došlo je do 139 napada, a ubijene su 274 osobe.

Početkom avgusta grupa naoružanih muškaraca u znak odanosti Islamskoj državi javno je pogubila policajca u selu dva sata severno od Bagdada.

Narednik Skot A. Kopenhafer (35) postao je 10. avgusta prvi Amerikanac ubijen u bici u Iraku od početka ove godine. Četvorica Amerikanaca u januaru su stradala u napadu bombaša samoubice u Siriji.

U julskom izveštaju Komiteta za antiterorizam Saveta bezbednosti UN navodi se da se vođe Islamske države “adaptiraju, konsoliduju i stvaraju uslove za obnavljanje snaga” u Siriji i Iraku. U novom izveštaju o aktivnostima Islamske države od aprila do juna ove godine zaključuje se da ta organizacija doživljava ponovni uspon u Siriji, ali i da je učvrstila poziciju u Iraku.

Tramp nastavlja da se hvali da je ISIS poražen, iako zvaničnici iz njegove administracije upozoravaju da je ISIS još uvek smrtonosna sila. “Obavili smo sjajan posao”, rekao je Tramp u julu. “Imamo 100 odsto kalifata i povlačimo se iz Sirije. Otići ćemo uskoro skroz i pustiti ih da sami rešavaju svoje probleme.”

Sa 5.200 trupa u Iraku i manje od 1.000 u Siriji, uloga američke vojske i nije napravila značajnu razliku uprkos teritorijalnom porazu Islamske države. Preostali borci ID raštrkali su se po čitavoj oblasti i započeli obnovu organizacije.

Islamska država je dobro opremljena i snabdevena, navode zvaničnici, iako joj je vođstvo u frakcijama. Amerikanci i saveznici moraju da promene taktiku kako bi mogli da vode gerilsku kampanju protiv povratnika ID.

Iako su borci Islamske države prisutni, ritam operacija u Siriji primetno je sporiji.

Sa povlačenjem američkih snaga, uslovi su sve pogodniji za ISIS da povrati makar delove teritorije, ističe Kolin P. Klark iz Centra Sufan, istraživačke organizacije koja se bavi bezbednosnim pitanjima.

© 2019 The New York Times