(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Broj novozaraženih veći nego juče, a “još uvek nismo prešli vrhunac druge grbe prvog talasa”, otvara se i kovid bolnica u Areni

0
Foto: Profimedia

U Srbije je danas registrovano novih 325 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminulo 8 osoba.

U poslednja 24 sata, testirane su 7.434 osobe.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Srbiji je 2.347, a na respiratorima se nalazi 86 pacijenata.

Od početke epidemije u Srbiji testirano je ukupno 434.415 osoba, a zaraza je potvrđena kod njih 15.829.

Od ponedeljka u sportskoj dvorani u Areni biće otvorena privremena kovid bolnica koja će imati 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od koronavirusa, a od utorka Ortopedska klinika na Banjici biće vraćena u kovid sistem i biće ponovo kovid bolnica, najavio je ranije danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji rekao da su imali analizu i da je tokom noći više od 130 pacijenta zadržano na bolničkom lečenju.

“To znači da se radi o ozbiljnoj kliničkoj slici i da su morali da ostanu na bolničkom lečenju. Svakog dana više od 100 pacijenata primimo na bolničko lečenje i treba obezbediti kapacitete za to”, rekao je Lončar.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović izjavio je danas da je u toku noći kroz prijemno-trijažnu ambulantu te ustanove prošlo 400 pacijenata i 200 u KBC Bežanijska kosa.

Stevanović je rekoa da među njima 130 pacijenata ima ozbiljne pneumonije koje zahtevaju bolnički tretman.

“Klinička slika može da bude lagana, ali kod većine sada koje pregledamo zahteva bolničko lečenje, a neki imaju masivne obostrane upale pluća što pokazuje sam broj prijema na intezivnu negu”, rekao je Stevanović.

Infektolog Mijomir Pelemiš rekao je danas da treba jasno i glasno reći da virus nije oslabljen, a dokaz je da svi obolevaju.

Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će biti ishod, rekao je Pelemiš.

To je, dodaje, virus koji je od početka ovde.

“Dokazano je da umiru i mlađi, bez i jedne jedine druge bolesti”, upozorio je Pelemiš.

Da još uvek nismo prešli vrhunac druge grbe prvog talasa, izjavio je danas imunolog Srđa Janković.

“Suština je da se situacija ponovo pogoršava i ako nove mere daju rezultate, možemo da sprečimo dalje pogoršanje”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, epidemiolzi očekuju da već tokom sledeće nedelje može da se spreči vrhunac.

Janković je rekao da je smrtnost sada manja nego na početku epidemije, ali su i rizične grupe manje zahvaćene.

“Sigurno da ovo nije onoliko drastično koliko bi moglo da bude da je u martu kriva krenula da raste”, dodao je on.