Provera temperaturue mogla bi da se pridruži dugačkoj listi iskrivljenih odgovora na pandemiju koronavirusa.

Budući da mnogi zarazni ljudi nemaju simptome, provera temperature kao način da se identifikuje oboleli od COVID-19 izgleda kao hvatanje teniskih loptica u fudbalsku mrežu: previše njih mogu da prođu.

Sve veći broj nauka predlaže drugačije rešenje: napraviti testove mirisa kao drugi deo rutinskih pregleda, piše Stat.

Od svih simptoma koronavirusa, gubitak mirisa – poznato i kao anosmija – mogla bi da deluje naročito dobro kao dodatak proveri temperature i tako značajno poveća procenat zaraženih ljudi koji su identifikovani skriningom na aerodromima, radnim mestima i na drugim javnim mestima.

„Moj utisak je da je anosmija raniji simptom COVID-19 od temperature, a neki zaraženi ljudi mogu imati anosmiju i ništa više“, rekao je lekar Endru Bedli.

U nedavnoj studiji, Bedli i njegove kolege otkrile su da su pacijenti oboleli od COVID-19 imali 27 puta veću šanse gubitka mirisa, samo 2,6 puta veću verovatnoću groznice, što sugeriše da anosmija daje jasniji signal da je neko zaražen koronavirusom.

Slična studija sprovedena nad 1.480 pacijenata, a koju je sprovela otorinolaringolog Kerol Jang iz San Dijega, pokazala je da su šanse da pacijent oseti anosmiju 10 puta veće kod COVID-19 nego kod bilo koje druge infekcije.

Ne postoji definitivna studija o prediktivnoj vrednosti provere temperature za COVID-19, ali postoje neki tragovi od kada je ta strategije korišćena tokom epidemije SARS-a 2003. godine. Verovatnoća da je neko sa groznicom imao SARS kretao se od 4 do 65 odsto, zavisno od osnovne prevalencije bolesti.

Za razliku od SARS-a, nažalost, COVID-19 može biti zarazan i pre nego što inficirana osoba dobije temperaturu, zbog čega je mnogo slučajeva „propušteno“.

„Nazalne upale mogu da izazovu i sezonski gripovi i prehlade, kao i drugi virusi, ali leti je to retko, pa su šanse da anosmija ukazuje na virus još veće“, rekla dr Karol Jan, dodajući da je anosmija vrlo specifična za slučajeve infekcije koronavirusom.

U analizi 24 pojedinačne studije, sa podacima 8.438 potvrđenih slučajeva COVID-19 iz 13 zemalja, 41 odsto prijavilo je da su delimično ili u potpunosti izgubili osećaj mirisa. U studijama koje su koristile objektivne merenja mirisa umesto da anketiranja pacijenata, učestalost anosmije bila je 2,3 puta veća.

Budući da mnogi ljudi nisu svesni anosmije, testiranje bi bilo čak i bolje nego postavljanje pitanja.

Zlatni standard je test identifikacije mirisa Univerziteta u Pensilvaniji, nazvan UPSIT. On koristi 40 mikrokapsuliranih mirisa – kiseli krastavčić, terpentin, banana, sapun, slatkiš, kedar koji se otpuštaju grebanjem olookom. Celokupan test traje 10 do 15 minuta.

Skrinig test u kontekstu COVID-19 mogao bi da bude mnogo jednostavniji, kažu stručnjaci, pogotov jer je ideja da se utvrdi da li se pojedinci mogu da mirišu ili ne, umesto da li mogu da razlikuje različite mirise.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-442-od-2-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.