Dr Janković: Ono što nas potresa u Novom Pazaru treba da nam bude pred očima kad neko kaže da je dobar trenutak da se svi zarazimo. Iza toga ne mogu da stanem…

1
screenshot/N1

Imunolog Srđa Janković rekao je u Novom danu na TV N1 da još nismo prešli vrhunac drugog pika prvog talasa epidemije koronavirusa u Srbiji, ocenjujući da situacija zahteva vrlo ozbiljan pristup. On je kazao i da ne može da stane iza ideje da treba “svi da se zarazimo što brže”.

“Ne možemo to rešavati potpunim zaključavanjem života, ni iz ekonomskih, ni psiholoških razloga, ali moramo ugraditi protivepidemiološke mere u sve što radimo i to svi. Ako to uspemo, smanjiće se širenje zaraze”, kazao je, upozoravajući da ne smemo da se ponašamo kao da virusa nema.

Juče nismo imali veliki porast ali ni značajan pad u broju novoobolelih, još uvek nismo prešli vrhunac druge grbe prvog talasa, dodao je Janković.

Suština je da se situacija ponovo pogoršava, navodi Janković, i ako nove mere daju rezultate, možemo da sprečimo dalje pogoršanje. Kako je rekao, epidemiolzi očekuju da već tokom sledeće nedelje može da se spreči vrhunac.

Govoreći o broju preminulih, on je objasnio da se revizija radi u svim zemljama i uvek se neki broj slučajeva koriguje.

“Sve države koje su to radile naknadno, imale su korekcije, samo neslaganje zvaničnih podataka na dnevnom novou i baze koje se popunjava kasnije nije iznenađujuće, činjenica je da je neslaganje veliko, i da ga treba objasniti, apsolutno ne sme da ostane nedorečeno”, istakao je on.

Janković kaže da je smrtnost sada manja nego na početku epidemije, ali su i rizične grupe manje zahvaćene. “Sigurno da ovo nije onoliko drastično koliko bi moglo da bude da je u martu kriva krenula da raste”, dodaje.

On je izrazio nadu da se neće dozvoliti da se situacija u Novom Pazaru pogorša.

“Svi smo dobili podsećanje da stalno moramo da budemo budni i na oprezu jer je virusu malo potrebno da nađe put do ljudi”, kazao je.

Odluke Kriznog štaba, navodi Janković, donose se na osnovu zvaničnih podataka.

Normalno je kad stvari idu loše da se saslušaju kritike, dodaje. On je rekao i da je legitimno da postoje različiti stavovi i među članovima Kriznog štaba.

“Ne možemo poreći da je bilo različitih poruka članova stručnog štaba. Razlike u gledištima među stručnjacima su nešto što je normalan, legitiman deo procesa, i u nauci, među stručnjacima mogu da postoje i u praktičnim situacijama drugačija gledišta, to ne bi trebalo da se smatra negativnim samo po sebi. Ali ako imamo telo koje koordinira borbu protiv epidemije, određena doza konsenzusa bi trebalo da bude nešto što se očekuje”, kazao je.

Janković je dodao da je uvek pokušavao da ne narušava jedinstvo Kriznog štaba, ali da ne može da stane iza ideje da treba svi da se zarazimo što brže.

“Upravo to što nas potresa kad gledamo slike iz Novog Pazara, to treba da nam bude pred očima kad neko kaže – sad je dobar trenutak da se svi zarazimo. Iza toga ne mogu da stanem”, istakao je.

On je rekao i da u Srbiji stanovništvo nema kolektivnu zaštitu, i neće je imati neko vreme.

“Dilema da li je dobro ići prečicom, ja bih rekao ne. Mi imamo trenutni podatak je 6,4 odsto prokuženost stanovništva, to odslikava realno stanje stvari koliko ljudi je došlo u kontakt sa virusom”, zaključio je.

Svako od nas treba da ima u vidu, poručuje Janković, da bi mogao biti osetljiv i da se tako ponaša.

Govoreći o testovima, on je rekao da ukupna količina testova koju Srbija ima jeste dovoljna.

“Druga je stvar da li u svakom trenutku na svakom mestu ima dovoljno testova. Ali Srbija za ovu fazu ukupno ima dovoljan broj testova”, kazao je ograđujući se da nema precizan uvid u detaljne podatke.

1 KOMENTAR

  1. Lekari i Predsednik su najkrivlji za sve😢jednom pricate ovo drugi put ono😢narod vise ni ne zna sta je dobro a sta lose😢

Comments are closed.