Igor Rudan o mutaciji koronavirusa u kanadskim kunama i zarazi među ljudima: “Nadao sam se da to nije istinita vest, to će potkopati sve dosadašnje napore za proizvodnju vakcine… “

  0
  Foto: Printscreen Youtube

  “NOVI KORONAVIRUS MUTIRAO U KANADSKIM KUNAMA U DANSKIM UZGAJALIŠTIMA I PONOVO ZARAZIO LJUDE – DANSKA ĆE U NEKOLIKO DANA UBITI 17 MILIONA OVIH ŽIVOTINJA”, objavio je ovaj naslov Igor Rudan, jedan od najpoznatijih epidemiologa iz regiona, hrvatski načunik i direktor Centra za globalno zdravlje Univerziteta u Edinburgu u Hrvatskoj na svom Fejsbuk profilu, a zatim izrazio zabrinutost zbog ove vesti koju su danas objavili svetski mediji.

  “Nadao sam da je ovo ipak lažna vest, ali čini se da nije. Dakle, na severu Danske, koja je najveća svetska izvoznica krzna kanadske kune (“nerca”), dvanaest osoba se zarazilo varijantom novog koronavirusa koji je prethodno prešao s ljudi na kune, pa mutirao u kunama i sada ponovo zarazio ljude”, napisao je Igor Rudan na Fejsbuku.

  Prenosimo njegovu objavu.

  “Napominjem da je važno sve to još dobro proveriti, ali priču su preneli New York Times, Financial Times i Al Jazeera, koji su svi obično vrlo oprezni.

  Danska, inače, od prodaje njihova krzna prihoduje više od milijarde evra godišnje, a najviše izveze u Kinu. Prvi izveštaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno oslabljuje proizvodnju antitela, iako im još nije jasno kako, trebaćemo sada da pričekamo njihove izveštaje i saznati puno više o tome. Bojazan je da bi tako mutirana varijanta mogla potkopati sve dosadašnje napore na proizvodnji vakcine u svetu, jer vakcina koja se trenutno ispituju nas ne bi štitila od nje. Tako bi ta nova varijanta virusa, načelno barem, mogla pokrenuti sasvim novu pandemiju.

  Napominjem još jednom, u svetlu dosadašnjih iskustava, da su ovo za sada samo načelne mogućnosti, a nikako dokazane. Virus stalno mutira i u ljudima, od samog početka navodio sam da bi mogao mutirati i u smislu veće ili manje brzine širenja, te veće ili manje patogenosti. Ipak, dok širenje među ljudima nastojimo kontrolisati i stalno proučavati mutacije koje se nakupljaju tokom pandemije, nikome nije drago doznati da se on nekontrolirano širi i među milionima jedinki neke druge vrste, pa zatim može ponovo skočiti natrag na nas. To čini grip, pa zato svake godine iznova čekamo kakva će nas nova varijanta virusa gripe snaći.

  Naučnici tek trebaju dobiti podatke o novoj varijanti virusa iz Danske na uvid, ali koliko je ozbiljno shvaćen ovaj epidemiološki incident govori to da je danska Vlada, koja je trenutno u samoizolaciji, odlučila u nekoliko dana ubiti svih 17 miliona kanadskih kuna u Danskoj, a uzgajivačima nadoknaditi štete. Da sve bude još nezgodnije, zaraza kuna koronavirusom bila je prijavljena još ovoga leta u Španiji, a zadnjih nedelja i na farmama u Nizozemskoj, te u američkim državama Juta i Viskonsin. Novi je virus, očito, pronašao još jedan prirodni rezervoar u kojem će moći mutirati, pa nas zatim opet napadati novim varijantama. To, nažalost, za nas nije dobra vest, a još je gora za kanadske kune”.

  PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

  AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

  din.26.000 11.999

  Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 6.058 3.999

  Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 12.116 7.500