KONDUGA, Nigerija – Svež ožiljak pružao se preko stomaka desetogodišnjeg Abdula – posledica napada bombaša samoubice iz redova Boko Harama u junu.

Pet-šest drugih dečaka skupilo se oko njega i podiglo majice. Svi su nosili iste ožiljke iz napada u kojem je ubijeno tridesetoro ljudi.

Rat koji Nigerija vodi sa islamskom ekstremističkom grupom Boko Haram trebalo je da dosad bude završen. Predsednik Muhamadu Buhari, vojni vođa, ponovo je izabran na funkciju početkom ove godine pošto se hvalio napretkom u borbi protiv Boko Harama. U više navrata je saopštio da je grupa “tehnički poražena”. U septembru je priznao da su “njeni pripadnici i dalje smetnja”.

Rat traje već čitavu deceniju, a oružanici Boko Harama i dalje haraju nekažnjeni zemljom. Njihovi borci imaju naprednije dronove od vojske i vrlo su dobro naoružani zahvaljujući napadima na vojne brigade, navode lokalni političari i vojni analitičari.

Borci Boko Harama, prema izveštajima bezbednosnih analitičara i zvaničnika, kontrolišu četiri od deset zona na severu Bornoa u blizini jezera Čad. Napade izvode skoro svakodnevno. Za ljude u selima poput Konduge, pad Boko Harama čini se dalekim.

Po svemu sudeći, nigerijska vojska je demoralisana i u defanzivnoj poziciji. Neki vojnici žale se da nisu otišli kući na odsustvo pune tri godine. Oružje i vozila su oronuli.

Vojska je u avgustu saopštila da povlači trupe iz udaljenih baza i da će vojnike okupiti u uporištima koja nazivaju “superkampovima”. Superkampovi nalaze se unutar garnizonskih gradova u koje je nigerijska vojska u proteklih nekoliko godina smestila desetine hiljada civila. Garnizonski gradovi su okruženi rovovima kako bi se usporile invazije, ali je povlačenje trupa omogućilo borcima Boko Harama da slobodno vladaju okolnom jalovom zemljom.

Pre samo nekoliko godina, situacija nije delovala ovako beznadežno. Nigerijska vojska je 2015. imala prednost kada je odgovorila na napade Boko Harama, ali je poslednjih godina zemlja usredsređena na bezbednosne probleme.

Vojni komandanti ističu da su superkampovi novi, efikasniji način borbe protiv pobunjenika čiji su napadi sve kompleksniji.

Neki, sa druge strane, superkampove smatraju potpunim odstupanjem. Jedan zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman naveo je da vojnici u superkampovima čak nisu postavili ni barikade, a da borci Boko Harama odnose opremu koju vojnici ostavljaju za sobom kada na putu za superkampove napuštaju prvobitne baze.

Vlada za borbu protiv Boko Harama u svakom kvartalu izdvaja blizu 80 miliona dolara, a nigerijskim vojnicima svejedno manjka municije i zdravstvene nege, stoga se mnogi pitaju kuda novac odlazi.

Određeni broj vojnika je dezertirao uoči napada, prema navodima stanovnika garnizonskih gradova.

U nekim od oblasti do kojih vojska ne dopire, ljudi su se saživeli sa prisustvom ekstremista. Meštani se vraćaju svojim imanjima kako bi zaradili za život i to im je draže nego da su smešteni u pretrpane kampove u kojima buja kolera.

Maiduguri, prestonica trgovine na severu Nigerije, nije napadnuta mesecima, ali lokalne vlasti navode da je grad opkoljen ekstremistima. Pripadnici paravojne formacije koja sarađuje sa vojskom ispričali su da je Boko Haram krajem avgusta udario na obode Maidugurija u potrazi za hranom i odećom.

Iz uporišta koje pruža pogled kilometrima daleko, pokazali su na dva kampa Boko Harama u daljini.

Jedan od boraca ove jedinice sa nadimkom Ludak zgrabio je pušku i popeo se na vrh metalne kapije da čuva stražu, da služi kao poslednja linija odbrane na jugoistočnoj liniji grada protiv Boko Harama.

Piše DION SERSI

© 2019 The New York Times

Komentar(1)

  1. Bobby
    1 novembra 2019 18:18

    Извињење, уз корекцију, о чему ви то пишете ?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.