Izolacija i zatvaranje gradova ne može da se okonča sve dok ne bude pronađena vakcina protiv Covid-19, pokazalo je istraživanje naučnika iz Hongkoga, koje je utvrdilo da su kineske mere ograničavanja dovele do završetka prvog talasa, ali da je opasnost od drugog vrlo stvarna. Države koje žele da okončaju izolaciju i da omoguće ljudima da se kreću i ponovo normalno rade, moraće da pažljivo nadgledaju novo širenje zaraze i da prilagođavaju kontrole koje su na snazi sve dok se ne otkrije vakcina, prenosi Gardijan.

Kineske agresivne mere uvođenja kontrola nad svakodnevnim životom dovele su do okončanja prvog talasa epidemije, pokazalo je istraživanje iz Hongkonga. Ali, opasnost od drugog talasa je veoma stvarna.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-430-od-9-do-15-aprila/

„Iako se čini da su ove mere kontrole smanjile broj infekcija na vrlo nizak nivo, bez stvaranja imuniteta stada na Covid-19, novi slučajevi infekcije vrlo lako mogu da se prošire ukoliko se fabrike i kompanije, kao i škole, otvore i poveća se socijalno povezivanje, posebno imajući u vidu sve veći rizik od importovanih slučajeva iz inostranstva, jer se Covid-19 i dalje širi širom sveta“, kaže profesor Džozef Ti Vu sa Univerziteta Hongkong, koji je vodio istraživanje.

Kina je smanjila širenje odnosno takozvanu reprodukciju, prosečnog broja ljudi koje će zaraziti jedna osoba sa Covidom-19 sa dve ili tri na ispod jedne, i to tamo gde se epidemija efikasno suzbija. Ali, istraživači upozoravaju da, ako se prebrzo dozvoli normalan život, a uklanjanje restrikcija bude previše obimno, taj reproduktivni broj će se ponovo povećati. Vlade će morati da pažljivo prate šta se događa, navodi se.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

„Iako će se politika restrikcije kao što su fizička udaljenost i promena u ponašanju održavati još neko vreme, proaktivno uspostavljanje ravnoteže između nastavljanja ekonomskih aktivnosti i zadržavanja reproduktivnog broja ispod jedan verovatno će biti najbolja strategija dok efikasna vakcina ne postane dostupna svima“, navodi Vu.

Rad objavljen u Lansetu je zasnovan na modeliranju epidemije u Kini.

To pokazuje da je stopa smrtnosti u kontinentalnoj Kini bila daleko niža, manja od jedan odsto, manja nego u Hubej provinciji gde je i započela epidemija, a stopa smrtnosti je tamo iznosila skoro šest odsto.

Takođe je varirala u skladu sa ekonomskim prosperitetom svake provincije, što je direktno povezano sa dostupnom zdravstvenom zaštitom.

„Čak su i najprosperitetnijim i dobro finansiranim ogromnim gradovima poput Pekinga i Šangaja, zdravstveni resursi ograničeni, a usluge će se boriti s naglim porastom potražnje“, kaže autor profesor Gabrijel Leng sa Univerziteta Hongkong.

„Naša otkrića naglašavaju važnost obezbeđivanja lokalnih zdravstvenih sistema, adekvatnim osobljima i resursima, kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19“.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Njihova analiza koristila je podatke lokalne zdravstvene komisije o potvrđenim slučajevima Covid-19 od sredine januara do 29. februara, u četiri grada, Pekingu, Šangaju, Šenženu, i deset provincija izvan Hubeja sa najvećim brojem slučajeva. To ih navodi na zaključak da mere treba da budu ukidane postepeno. U suprotnom bi došlo do ponovnog porasta broja infekcija i „verovatno bi predstavljalo i veći zdravstveni i ekonomski gubitak“, čak i ako se opet uvedu stroge mere kako bi se smanjio broj slučajeva.

Upostavljanje balansa između ekonomskih aktivnosti i održavanje kontrola dovoljnih da spreče porast infekcija „verovatno će biti optimalna strategija dok efikasne vakcine ne postanu široko dostupne, uprkos činjenici da će politike kontrole, uključujući socijalno distanciranje, promene ponašanja i javna svest verovatno da se održavaju neko vreme.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.