Izlet do piramida u Gizi trebalo je da bude najvažniji trenutak na odmoru Noemi Hazon u Egiptu. Samo nekoliko minuta po dolasku, međutim, Mađarica se vratila u autobus, potresena onim što je videla.

Unutar kompleksa piramida, neuhranjeni konji teglili su uzbrdo nekakve kočije nakrcane turistima, dok su ih vozači šibali bičem da idu brže.

Neki su se saplitali, drugi su imali otvorene rane, a uprkos sparini i visokim letnjim temperaturama, nigde nije bilo vode za njih.

“Bila sam šokirana”, priseća se Noemi.

Ovakvi srceparajući prizori već godinama unazad upropašćavaju doživljaj turistima koji dolaze u obilazak piramida u Gizi i Doline kraljeva.

U besnim objavama na Fejsbuku i mejlovima upućenim egipatskim organizacijama za zaštitu prava životinja, opisuju se klonuli konji, bolesne kamile i neuhranjene mule. Na pijaci nadomak Kaira, gde se turistima naplaćuje fotografisanje, životinje se prebijaju i ostavljaju da leže krvave.

Veterinarske stanice u Kairu neprestano su zauzete pružanjem pomoći bolesnim, mršavim i prebijenim životinjama.

PETA sada poziva turiste da bojkotuju životinje na poznatim turističkim destinacijama u Egiptu. Nakon bezuspešnih apela upućenih egipatskom ministarstvu turizma, ova organizacija je objavila snimke zlostavljanih konja i kamila kako bi podstakla širenje međunarodne podrške.

“U modernom turizmu nema mesta takvom nasilju”, kaže Ešli Fruno iz PETA.

Šta podrazumeva etički turizam u osiromašenoj zemlji poput Egipta pitanje je o kojem se i dalje polemiše čak i među organizacijama koje se bave zaštitom životinja. Uprezanjem životinja na hiljade porodica u Egiptu se prehranjuje, a neke grupe za zaštitu smatraju da je bolje da se pronađu adekvatniji načini upotrebe životinja u ove svrhe, nenasilni, umesto da se potpuno ukinu.

Vlasnici životinja, sa druge strane, tvrde da ne maltretiraju životinje i da ne bi trebalo da budu kažnjeni za nedela koja počine drugi.

Ahmed Kamer vožnju oko piramida nudi za devet dolara. Jednog nedavnog popodneva, pljesnuo je svog konja.

Sigurno da su neki vlasnici nasilni, kaže on.

“Rade ujutru, a zatim odlaze da piju po čitav dan. Ništa ih drugo ne zanima. Ali ja moram da brinem o svojoj porodici. Ako nas izgurate odavde, šta ćemo da radimo?”, dodaje Ahmed.

U veterinarskoj stanici Bruk u Kairu, dr Muhamed Hamad odškrinuo je vrata boksa iza kojih se promolio mršavi konj sa izbačenim kukovima i ogromnom ranom na zadnjem delu.

Ova ustanova, koju je u Kairu 1934. godine otvorila Doroti Bruk, Engleskinja koja je bila zapanjena maltretmanom starih ratničkih konja u Egiptu, sada radi na tri kontinenta, a pored konja leči i magarce i mule.

Kada je reč o turizmu, organizacija Bruk podstiče turiste da budu oprezni u pogledu nasilja nad životinjama umesto da u potpunosti bojkotuju vožnju – treba obratiti pažnju na znakove pothranjenosti i odbiti vožnju sa vlasnikom koji bičuje svoje životinje.

Dr Hamad je pokazao prstom na drugog ranjenog konja. “Rekao sam vlasniku da će, ukoliko brzo prezdravi, ponovo moći da radi”, kaže on. “A ako ne učinimo ništa, umreće i neće služiti ničemu.”

Vlada radi na izgradnji turističkog centra u blizini piramida koji bi trebalo da ovog leta bude otvoren, a za vožnje konjima i kamilama biće predviđena posebna oblast u kojoj će životinje moći da se nahrane, piju vodu, ali i dobiju pomoć medicinskog osoblja.

Turizam u Egiptu doživeo je preporod nakon dramatičnog pada posle „arapskog proleća“ 2011. godine. Ipak, situacija je još uvek osetljiva. Nasilje vojske i policije i dalje izaziva najveću zabrinutost, ali bi negativan publicitet zbog okrutnosti i nasiljem nad životinjama mogao da nanese štetu turističkom i trgovinskom sektoru.

Noemi je u Mađarskoj pokrenula onlajn peticiju koja poziva Egipat da spreči nasilje nad životinjama, a od sredine aprila prikupila je skoro 50.000 potpisa.

“Ova oblast je ‘pakao na zemlji’ za te konje i kamile”, napisala je. “Ovaj horor se mora zaustaviti što pre.”

© 2019 The New York Times

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.