Zbog makedonske doktorke zaražene virusom 200 ljudi u izolaciji: Išla na posao i držala predavanja uprkos simptomima

0
Foto: Profimedia

U Severnoj Makedoniji je, prema poslednjim podacima, sedmoro zaraženih korona virusom, a u izolaciju je smešteno skoro 200 ljudi, nakon što je virus KOVID-19 juče registrovan kod direktorke skopske Klinike za kožne bolesti Nina Caca Biljanovska, prenosi a1 on.

Biljanovska koja se pre nedelju dana vratila iz Italije, gde je bila na skijaju, nije sebe prijavila zdrastvenim službama, te je proteklih dana išla na posao, a tokom vikenda je održala i stručno predavanje na kome su prisustvovale 103 osobe zaposlene na Klinici. Ona je uprkos simptomima oboljenja od korona virusa išla na posao, prenosi Blic.

Kako piše “Glas Amerike”, ukupno 193 osoba je smešteno u izolaciju zbog te doktorke.

Kako je najavljeno, ta klinika će biti zatvorena 14 dana.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče najavio je da će biti preuzeti najstrože sankcije ukoliko se građani ne pridržavaju vladinim preporukama za neodržavanje masovnih skupova, samoizolacija nakon dolaska iz rizičnih regiona.

Filipče je kazao i da bi Beljanovska, koja se nakon povratka iz Italije nije stavila u samoizolaciju i nije poštovala preventivne mere, trebalo da bude otpuštena, ali da je u ovom trenutku njena ostavka nemoguća zbog predstojećih izbora, piše “Tanjug”.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je razočarano ponašanjem Biljanovske koja se nakon povratka iz Italije prošle nedelje vratila na posao i nije se testirala.

Filipče je još jednom pozvao sve građane da slušaju preporuke lekara kako bi sprečili širenje korona virusa i istakao da je ugrožavanje javnog zdravlja veoma ozbiljan prekršaj.

“Niko neće biti pošteđen od preuzimanja odgovornosti”, rekao je Filipče.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus