Zavisnici od vežbanja češće imaju i poremećaj u ishrani

0
Foto: Profimedia

Zavisnost od vežbanja je skoro četiri puta veća kod osoba koje imaju poremećaje u ishrani, pokazuje novo istraživanje.

Istraživanje koje je vodio Majk Trot sa “Anglia Ruskin” Univerziteta objavljeno je u časopisu “Eating and Weight Disorders”, prenosi N1.

To je prvo istraživanje koje meri stopu zavisnosti od vežbanja kod grupe ljudi sa karakteristikama poremećaja u ishrani ili bez njih. Obuhvatilo je podatke 2140 ispitanika iz Velike Britanije, SAD-a, Australije i Italije.

Prema rezultatima, karakteristike poremećaja u ishrani su 3,7 puta češće kod osoba koje pate od zavisnosti od vežbanja nego kod ostalih.

“Poznato je da osobe sa poremećajima u ishrani češće pokazuju sklonost zavisnostima i opsesivno-kompulsivnom ponašanju. Isto tako smo svesni da nezdrav odnos prema hrani često za sobom povlači i više vežbanja, ali ovo je prvi put da je u istraživanje uračunat faktor rizika”, rekao je Trot nakon analize rezultata istraživanja.

On smatra da nije neuobičajeno da neko želi da poboljša kvalitet svog života zdravijom ishranom i vežbanjem, pogotovo na početku godine.

Ono što je ključno je da je to proces i da se tokom njega ne poklekne pred raznim brzim dijetama ili bilo čim što iz ishrane eliminiše celu grupu namirnica jer to može stvoriti poremećaj u ishrani.

“Naše istraživanje pokazuje da se znakovi poremećaja u ishrani značajno povećavaju u slučaju nezdravog odnosa prema vežbanju i da to može da ima negativne posledice, uključujući probleme s mentalnim zdravljem i povredama”, tvrdi Trot.

On smatra da bi profesionalci koji rade sa osobama koje pate od poremećaja u ishrani možda trebali da kontrolišu njihovo vežbanje jer je kod njih dokazano da mogu da pate od ozbiljnih zdravstvenih problema zbog preteranog vežbanja, poput raznih fraktura, povećane stope kardiovaskularnih bolesti kod mlađih pacijenata i povećanog mortaliteta.