Za vakcinu sa Oksforda potrebna dodatna studija

0
Foto Beta/John Cairns

(Beta-AFP) – Potrebna je dodatna studija za vakcinu protiv Kovida-19 koju su razvili britanska laboratorija AstraZeneka i univerzitet Oksford, rekao je danas generalni direktor grupe posle kritika oko objavljene efikasnosti vakcine.

“Sada kad smo našli kako izgleda bolja efikasnost treba to da proverimo i potvrdimo, dakle treba da uradimo dodatnu studiju”, rekao je Paskal Sorio u intervjuu za agenciju Blumberg.

Rezultati nove međunarodne studije bi mogli brže da se dobiju zato što se, kako je rekao, zna da je efikasnost vakcine visoka i prema tome će biti potreban manji broj pacijenata.

Po njegovom mišljenju te procedure ne bi trebalo da odlože odobrenje regulatornih tela u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji ali je moguće da će odložiti odobrenje američkih regulatora.

Prema preliminarnim podacima kliničkih proba uradjenih na veliko u Britaniji i Brazilu, britanska laboratorija je objavila u ponedeljak da njena vakcina ima u proseku efikasnost od 70 odsto.

Međutim, iza tih rezultata koji pokazuju prosečnu efikasnost kriju se velike razlike izmedju dva različita protokola: efikasnost je 90 odsto za dobrovoljce koji su prvo primili pola doze, a posle punu dozu mesec dana kasnije, a samo 62 odsto za drugu grupu koja je zapravo bila više vakcinisana, sa dve pune doza sa mesec dana razmaka.

Iako je davanje polovine doze prvobitno bilo zbog greške, što objašnjava da je samo 3.000 ljudi sledilo taj protokol, rezultati izgleda pokazuju da taj prvi protokol dovodi do boljeg imunološkog odgovora.

Kritike je izazvalo to što se radi o maloj grupi testiranih po tom protokolu i što je rezultat dobijen zahvaljujući greški.

Jedan američki naučnik je ukazao i da je grupa koja je primila pola doze imala ograničenu starost od 55 godina čime su isključene rizičnije grupe.

Iako je za sada manje efikasna od vakcina Fajzer/Bionteka ili Moderne, vakcina AstraZeneke ima tu prednost što koristi tradicionalniju tehnologiju od svoja dva konkurenta zbog čega je jeftinija i lakša za skladištenje jer može da se drži u frižiderima a ne na izuzetno niskoj temperaturi kao druge dve.

AstraZeneka je u ponedeljak saopštila da će brzo krenuti u proizvodnju tri milijarde doza koje će biti raspoložive 2021. godine. Poredjenja radi Fajzer i njegov partner Biontek su objavili da će proizvesti 1,3 milijardi doza do kraja 2021.