“Za dva sata sevnulo je dvanaest hiljada munja”: Kako je nastala priča o “ludom naučniku” koji pravi tajne i jezive eksperimente

0

U svojoj laboratoriji u Kolorado Springsu Tesla sedi na stolici i čita knjigu. Nalazi se u centru svog “Uveličavajućeg prenosnika”, moćne mašine koja je u stanju da proizvede milione volti napona. Lukovi su dugi i po nekoliko metara. Ovo je u stvari bio deo propagandne kampanje, utuk na Edisonovu priču o štetnosti naizmenične struje, gde je Tesla hteo da pokaže da toliko visoka frekvencija ne može da šteti ljudskom organizmu.

Ipak, radi se o triku, dvostrukoj eskpoziciji na koju je Tesla nevoljno pristao.

Tesla je maja 1899. godine odlučio da preseli svoju laboratoriju i nastavi istraživanja u Koloradu Springsu, gde je imao dovoljno prostora za svoje eksperimente sa visokim naponima i visokim učestanostima.

Odmah po dolasku rekao je novinarima da namerava da sprovede eksperiment bežične telegrafije između Pajks Pika (vrh Stenovitih planina u Koloradu) i Pariza. Od svoje laboratorije napravio je tvrđavu, unajmio je obezbeđenje, postavio veliku ogradu oko objekta sa jasnim natpisima upozorenja.

Način na koji je to prikazano u Nolanovom filmu “Prestiž” je vrlo tačan i autentičan.

Ubrzo počinju da kolaju priče o “ludom naučniku” koji pravi tajne i jezive eksperimente. Iznad ulaza u laboratoriju, Tesla je čak tražio da se stavi natpis iz Danteovog “Pakla”:

“Ostavite svaku nadu vi koji ulazite”.

Tesla je sa radom počinjao ujutru, u kancelariji na jugoistočnom uglu objekta, a sami eksprimenti bi se obavljali popodne. Pratila ih je čudna plavičasta svetlost, isparenja sumpora i ozona, a buka je bila toliko velika da se čula kilometrima daleko.

Jedan od asistenata će izjaviti da se tokom eksprimenata:

“Pakao se otvara i bljuje vatru.”

I sam Tesla će jednom prilikom izjaviti:

“Za dva sata sevnulo je dvanaest hiljada munja.”

Tesla postaje sve ekscentričniji.

Tvrdi da je izmerio i postojanje stojećih talasa u Zemlji pa čak i da je zabeležio radio-signale vanzemaljskog porekla.

Probao je čak da pošalje signal na Mars.

Tesla odlazi iz Kolorado Springsa januara 1900. i vraća se u Njujork. U dugovima je do guše i primoran je da sruši laboratoriju i rasproda uređaje kako bi izmirio poverioce.

Spreman je da napravi korak dalje – podizanje postrojenja za bežični prenos energije.

***

Iz hit knjige Dejana Stojiljkovića “Nikola Tesla – pesnik nauke” koja se na poklon dobija uz Nedeljnik od četvrtka 10. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Mihajlu Pupinu, Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.