Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti, nakon niza sastanaka koje je imao tokom dana zbog suzbijanja širenja koronovirusa, rekao da je na osnovu Ustava RS, doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja.

„Obaveštavamo vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije koja stupa na snagu u ovom trenutku“, rekao je Vučić.

„Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, kojeg nša zemlja mora da pobedi. To je borba za one koji su stvarali ovu zemlju naše roditelje, naše starije ali i za budućnost naše Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao da se od sutra zatvaraju škole, vrtići, fakulteti…

“Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i merama, ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama”, navodi predsednik i dodaje da je to najdisciplinovaniji deo našeg društva,

“Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji i zato ih molim da ne izlaze iz kuće”.

„Moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo“, dodao je.

On se zahvalio lekarskom timu, brojnim lekarima i medicinskim sestrama.

Predsednik je u svom obraćanju saopštio koje će mere preduzeti u skladu sa njegovim ustavnim ovlašćenjima, a u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Rekao je i da će bolnice čuvati vojska.

Vučić je reao da će svako ko bude ulazio u zemlju biti u karantinu 14 dana. Za nepoštovanje mera preti kazna do tri godine zatvora.

Objasnio je da će se mnoge mere menjati i dopunjavati iz dana u dan i da će biti teško, ali da što budemo disciplinovaniji imaćemo veću šansu da živote najstarijih sačuvamo.

U Palati Srbija prethodno je održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid’-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica virusa korona, kojim je predsedavao Aleksandar Vučić.

Predsednik je jutros razgovarao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. U podne je imao sastanak sa službama bezbednosti, a u 18 časova sa patrijarhom Irinejom.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava zbog opasnosti od koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Na sednici je takođe donet zaključak kojim se prag za zabranu javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama snižava sa 100 ljudi, koliko je prethodno bilo odredjeno, na 50 osoba.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je sinoć da je to ministarstvo dostavilo predsedniku države i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću procenu rizika i pretnji po bezbednost Srbije i njenih gradjana koja zahteva donošenje hitnih mera iz njegove nadležnosti.

U Srbiji je danas 48 obolelih od koronavirusa.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. Bobby
    16 marta 2020 08:05

    Председник је одржао састанак са патријархом ! Зашто само са патријархом ? Где су били муфтија и остали ? Јел' ће то ковид 19 овде да напада само старе и само православне ? Да ли је Србија секуларна држава, или наки православно-државни провизоријум у режији Александра Вучића и цркве ? По свој прилици је неки "дил" у питању, јер, известан је већи број "испраћаја", па се "трљају" ручице, а где су паре, тамо су и Вучићи.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.