VR-All-Art je otvorio besplatan prostor za virtuelne izložbe domaćim i svetskim kulturnim institucijama dok traje izolacija

0

Talas promena koji je sa sobom doneo pandemiju virusa COVID-19, rezultirao je i zatvaranjem svih kulturnih i obrazovnih institucija u svetu do daljeg. To je dodatno motivisalo VR-All-Art, startap iz Srbije, da pozove sve domaće i strane kulturne institucije da se prijave i besplatno prenesu svoje kolekcije na platformu – jedinstveni softver koji će omogućiti postavljanje izložbi u neograničenom virutuelnom prostoru.

Otvoreni poziv VR-All-Art platforme odnosi se na sve kulturne institucije koje su trenutno zatvorene. Proces prijаve je besplаtаn i biće otvoren do krаjа аprilа 2020. godine.  Virtuelne izložbe postavljene u ovom periodu objаviće se jednа po jednа nаkon zаvršetkа, a verovatno i pre isteka roka za prijavu.

Rad na platformi tima programera, dizajnera i ljubitelja kulture i umetnosti iz naše zemlje omogućava kustosima, galeristima i umetnicima da lako kreiraju virtuelne izložbe, bez imalo poznavanja programiranja – baš kao što koriste društvene mreže – putem jednostavnog panela u koji najpre učitaju fotografije radova iz kolecije, a zatim ih rasporede u virtuelnom prostoru potezima miša. Ovako kreirane izložbe moguće je “ubaciti” u web sajt institucije, kao što je to moguće sa YouTube klipovima.

U prvoj fazi ova usluga biće dostupna samo kulturnim institucijama, a u narednoj će platforma biti otvorena za sve.

Otkako smo počeli da radimo na razvoju platforme, naša vizija za budućnost bila je da imamo virtuelni prostor u koji ćemo smestiti i organizovati umetnička dela tako da ona budu dostupna svim zaljubljenicima u umetnost bilo gde u svetu. Međutim, u okolnostima pandemije i realnom problemu sa kojim su se suočile i institucije umetnosti i kulture, potreba za virtuelnim prostorom za sve njihove umetnine došla je munjevitom brzinom. Realizacija vizije je morala da se ubrza, a platforma da se spremi za javnost mnogo pre nego što smo to planirali. – ističe Vitomir Jevremović, generalni direktor i osnivač platforme. Dodaje da se već danas neke izložbe mogu pogledati na sajtu VR-All-Art i da se nada velikom odzivu svih kulturnih institucija, galerija i muzeja.

I do sada su veliki i poznati muzeji imali svoje virtuelne izložbe, ali razvojem i besplatnim nuđenjem na korišćenje tehnologije koja je ranije bila dostupna nekolicini onih institucija sa velikim budžetima, platforma VR-All-Art čini svojevrsnu revoluciju u svetu predstavljanja i uživanja u umetninama.

Predstavnici muzeja i ostalih kulturnih institucija imaće pomoć u postavljanju izložbi kroz već kreirana uputstva za korišćenje platforme, ali i kroz posvećeni tim koji je na raspolaganju putem e-maila i poziva. Izložbe kreirane na platformi biće dostupne ne samo onima koji poseduju naočare za virtuelnu realnost, već će i korisnicima na računarima i moblinim telefonima.

Platforma je u potpunosti novi ekosistem za sve, kako za one koji uživaju u umetninama, tako i za one koji ih stvaraju. Ono što je veoma važno za galerije i muzeje je da znaju da stavljanje umetničkih dela i izložba u virtuelnu realnost ne ugrožava original, već samo povezuje prostor galerije i prostor virtuelne realnosti, otvarajući poptuno novi svet mogućnosti, posebno sada kada su institucije zatvorene na globalnom nivou. – kaže Jevremović.

Prema rečima Johanna Burkharda, osnivača galerije ArteMorfosis, i jednog od prvih korisnika aplikacije:

VR i AR su tehnologije sа potencijаlom dа likovnoj umetnosti donesu ono što su grаmofoni postigli u muzici: davanje pristupa umetnosti ne samo nekolicini već svima, bilo gde i bilo kаdа. ‘ArteMorfosis’ koristi VR-All-Art kаo medij zа postavljanje novih izložbi, ali i zа prikаzivаnje eksponаtа koji su bili postavljeni i koji će tek biti postavljeni. Takve izložbe mogu videti  klijenti u nаšoj gаleriji i nа sаjmovimа umetnosti. 

Sada je, više nego ikada pre, jasno da umetnost i kultura imaju snažnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi i to pokazuju aktivnosti brojnih kulturnih institucija koje svoje sadržaje otvaraju da budu javno dostupni internet auditorijumu. Ovo je platforma koja ide i korak dalje, otvarajući vrata potpuno novom načinu prikazivanja i deljenja umetnosti.