“Voda, a kokain nemate? Šta me svrbi, kokain me svrbi…”: Kafansko prepucavanje u hrvatskom političkom vrhu se nastavlja

0
Profimedia

Kada je Zoran Milanović krajem februara postao predsednik Hrvatske, aktuelni premijer Andrej Plenković mu je formalno čestitao pobedu. Najviša hrvatska politička scena delovala je kao primer uspešne i civilizovane kohabitacije, ali nije dugo trebalo ovom dvojcu hrvatske politike da započnu sa međusobnim, kafanskim, prepucavanjima. Ubrzo je postalo jasno da se njih dvojica ne poštuju. Niti Milanović voli Plenkovića, niti Plenković voli Milanovića.

Počelo je preprikama oko ovlašćenja i nadležnosti funkcija predsednika i premijera krajem jula, a sukob je do oktobra evoluirao u gotovo svakodnevne i teške optužbe.

Plenković je juče održao konferenciju za novinare od skoro sat vremena, pri čemu je većinu vremena potrošio upravo na komentarisanjee izjava Zorana Milanovića.

On je predsednik države nazvao zlostavljačem koji ne radi ništa, čime je nastavio njihov višenedeljni verbalni sukob putem medija.

“Milanović je zlostavljač i nasilnik koji ne radi ništa, koji je svojim ponašanjem minirao borbu protiv korona virusa”, rekao je Plenković novinarima.

Na predsednikov odgovor, Plenković nije čekao dugo. Milanović je danas održao konferenciju za novinare na Pantovčaku i poručio da njegovo obraćanje nije prepucavanje nego “odgovor na Plenkovićeve optužbe da sam doveo do radikalizacije i suludog napada jednog čoveka na zgradu vlade, a možd

a i na premijera”.

On je Plenkovića optužio da je s namerom odbio sednicu Veće za nacionalnu sigurnost.

“Premijer je Hrvatskoj pokazao jezik, odnosno srednji prst odbijanjem ove sednice, a nju bi trebali sazvati zajednički”, rekao je Milanović.

On je Plenkovića optužio da je izbegao služenje vojnog roka.

“Plenković je na temelju lažne amnezije izbegao služenje vojnog roka, to su mogli samo povlašćeni, to je činjenica. To za mene govori o Plenkoviću. Možda je njegova majka, štiteći svog sina, zeznula JNA i uskratila joj vojnog komandnanta koji se nikad nije ostvario”, rekao je Milanović.

“Šta je radio kad je preko reda ušao u sabor, u koji ga je utrpala Jadranka Kosor nakon što ga je naterala da uđe u HDZ. 5 godina kasnije rušio je Karamarka u Evropski parlament da tamo pije kafu i jede praline, dodao je Milanović.

Milanoviću je u jednom trenutku tokom konferencije konobar donio vode, a on ga je pitao “Nemate kokaina?”

Postoji li nešto što vas svrbi, upitali su ga novinari nastavljajući se na Plenkovićeve jučerašnje izjave.

“Što me svrbi? Kokain me svrbi. Perem se redovno. Mislim, to je on naučio na nekom igralištu na kojem nije nikad bio. Ništa me ne svrbi. Imam alergije”, rekao je Milanović.

Odgovorio je i na pitanje što bi Plenković trebalo da učini da ta rasprava prestane i da li želi sastanak s njim?

“To zavisi od njega. Znam koliko je on samoljubiv čovek. Ja sam dopustio da i ministar turizma i Alemka Markotić dođu na Veće za nacionalnu sigurnost. To je lakrdija uz poštovanje prema Markotić, ali dopustio sam to. Ubuduće će biti strogo formalno. Pretpostavljam da mu je neprihvatljivo da moja bude zadnja. Zar mu nije neprijatno? Evo Milanovićev paradoks: ja s lakoćom držim pod kontrolom glasove levice, a desnicu vrtim oko malog prsta i dajem tajne signale: udri, napadni… Nobelovac iz logike”, rekao je Milanović.

Na pitanje da li misli da polemika i rasprava sa premijerom nanosi štetu obojici, Milanović je odgovorio kako ne razmišlja na taj način i dodao da Plenkoviću “niko nije kriv”.

“Nisam čuo da je rekao da njemu šteti ova vrsta rasprave. Zašto se obratio novinarima”, rekao je Milanović.

Podsetimo, Plenković je tokom jučerašnjeg obraćanja rekao da neće dopustiti “nekontrolisane izlive uvreda na različite adrese” koje upućuje Milanović, iako je, kako je dodao, svestan da mu reagovanje na njih politički šteti.

“Ne možemo se ponašati kao u razredu u školi kada dodje nekakav nasilnik koji gnjavi svakoga pa se kaže ma pustite ga, nešto s njim nije u redu”, rekao je premijer i čelnik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Poslednja u nizu predsednikovih kritičkih izjava upućena je ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek koja je na HRT rekla da je Milanović kao premijer 2016. godine Plenkovića nazvao “sinom vojne lekarke”, čime je, kako je navela, pokrenuo “strašan govor mržnje protiv njega koji se vuče i danas”.

Milanović je potom na Fejsbuku napisao da ona “samoubilački ispunjava prohteve svog sredovečnog gospodara i zlostavljača”.

Predsednik Vlade i države poslednjih dana su razmenili niz verbalnih uvreda.

Milanović je Plenkovića nazvao “50-godišnjim narikačem” i “herojskim zecom”, a Plenković njega “piromanom koji se prerušio u vatrogasca” i “54-godišnjim šmrkavcem”.

Nakon što je Milanović rekao da premijer izjavom da je “šmrkavac” aludira da je narkoman, Plenković mu je danas odgovorio da je mislio na “balavca koji grubo i bezobrazno komentariše mnogo ljudi”.

Na komentar da su HDZ i desnica svojevremeno žestoko napadali Milanovića dok je bio premijer i nazivali ga “srbočetnikom”, a njegovu Socijaldemokratsku partiju Hrvatske “crvenom bandom”, Plenković je odgovorio da on to nikad nije rekao i upitao novinara da li je našao neku njegovu izjavu ili nastup “koji bi mogao biti huškački ili diskriminišući ili takav da ostavi dojam da izaziva mržnju”.

Plenković je ocenio da je dobro što HDZ ima koaliciju s političkim predstavnicima srpske manjine i podsetio da je njegov prethodnik Ivo Sanader takodje imao potpredsednika Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Tada, kako je naveo, niko nije pucao pred Banskim dvorima, čime se osvrnuo na nedavni oružani napad ispred zgrade Vlade koji smatra terorizmom.

Plenković je rekao da se tada nije svakodnevno pričalo o takozvanoj “hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji” i ponovio tezu da to radikalizuje društvo.

Milanović: “Moja supruga je prošla trgom dva minuta pre napada, a Plenković kaže da ja sejem mržnju…”

Milanović se nedavno tokom posete Međimurskoj županiji osvrnuo na verbalne okršaje s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i na napad na Markovu trgu.

“Kojim sam to rečima 2016. prosuo i posuo seme mržnje”, ponovio je Milanović pitanje Plenkoviću i dodao da će isto pitanje postaviti i sutra, prenosi Večernji list.

“Moja je supruga prošla tamo dva minuta pre napada. Snimak napada sam odmah video i zato me je začudilo šta premijer govori. To je napad na policajca, koji ima manju platu od napadača. Da, to ima elemente terorizma, međutim, to je bio usamljeni napadač”, rekao je Milanović i dodao da je on svakako za održavanje sednice Saveta za nacionlanu bezbednost, ali po zakonu, a ne da to bude “još jedna parada HDZ-a”.

Milanović je naglasio i da ga zabrinjava situacija s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Nosim masku. Šta ako se za nekog ovde utvrdi da je pozitivan. Apelujem na sve da se informišu o epidemiji gripa u Hongkongu 1968. godine. Tada je preminulo gotovo dva miliona ljudi. Moramo slušati struku”, rekao je Milanović.