“To je to blato, kora od banane, koje baca pod moje noge…”: Prepucavanje u hrvatskom političkom vrhu dobilo još jedan nastavak

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je danas na optužbe predsednika države Zorana Milanovića rekavši da je na današnjoj konferenciji za novinare izneo niz laži.

“Ponovno se vidi teški kompleks poraza na parlamentarnim izborima 2016. Njegov ton prema meni je ponovo bio potcenjivački a osim toga je izneo niz laži i neistina”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare koju je sazvao samo sat pošto je Milanović završio svoje obraćanje medijima. 

Milanović je na toj konferenciji za novinare rekao da je sazvao da bi reagovao na Plenkovićeve optužbe da je on odgovaran za govor mržnje i radikalizaciju društva zbog izjava 2016. Kao i da su te izjave dovele do nedavnog oružanog napada ispred Vlade. Predsednik države je, među ostalim, rekao da je Plenković bio štićenik svih režima, što je obrazložio time da je izbegao službenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji na osnovu lažne dijagnoze anemije, te da mu je cilj samo lična korist. On je ocenio da je odbijanjem da sazove sednicu Veća za nacionalnu sigurnost, a govori da je oružani napad na Vladu bio terorizam, Plenković javnosti “pokazao jezik, ili srednji prst”. 

Predsednik Vlade potom je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je naveo da nije rekao da je Milanović glavni uzrok radikalizma, ali da je “dao fini obol govoru mržnje” i da indikativnim smatra što njegove teze o Plenkovićevoj majci kao “vojnoj lekarki” (upotrebljena srpska reč na ekavici) šire “njegovi trbuhozborci i radikalna desnica”. 

“To je to blato, kora od banane, koje baca pod moje noge”, dodao je premijer. 

Prema njegovim rečima, predjena je crta, jer je nedavno jedan mladić namerno pucao u policajce ispred Vlade. 

Predsednik Vlade je odgovorio i na optužbe o lažnoj anemiji rekavši da veliki broj članova njegove porodice ima anemiju. 

Ocenuio je i da je Milanovićevo ponašanje “van svih okvira” i da je postao nervozan od otvaranja antikorupcijske istrage protiv direktora “Jadranskog naftovoda” (Janaf) Dragana Kovačevića u čije je privati klub u Zagrebu dolazio i predsednik države, ali i brojni ministri iz Plenkovićeve vlade. 

Naveo je da je predsednik države “proricatelj budućnosti”, reagujući tako na njegove izjave da će Plenković 2024. otići u Evropski parlament. 

Na pitanje novinara smatra li primerenim da on i predsednik države sazivaju vanredne konferencije za novinare zbog ličnih odnosa u vreme kada se država suočava s brojnim problemima, poput korona krize, Plenković je odgovorio da će “odgovarati Milanoviću kad su svi drugi ućutali”.

“Ako će svi drugi ćutati, ja kao predsednik Vlade i HDZ nemam pravo ćutati na laži, uvrede i neistine svestan da to nije prirotetna tema. Ovo je moj usputni sport… Radim to radi zaštite integriteta sebe, svoje porodice, pa i Vlade”, rekao je premijer. 

Predsednici Vlade i države već duže vreme razmenjuju verbalne uvrede, pa je tako Milanović Plenkovića nazvao “50-godišnjim narikačem” i “herojskim zecom”, a Plenković njega “54-godišnjim šmrkavcem”, “piromanom koji se prerušio u vatrogasca”, a juče i “zlostavljačem i neradnikom”.