Bezbednosno-informativna agencija je potvrdila autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.

BIA je za RTS potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.

Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA ili neke druge institucije, Željski je istakao da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

„Naše službe kako civilna, tako i vojna su veoma intezivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra“, dodao je Željski.

Podsetio je da je BIA dužna da radi usključivo i samo u interesima svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

„Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, objasnio je Željski.

Naglasio je da su oni tu da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

„Sve mere koje su u nadležnosti BIA i VBA u ovom konkretnom slučaju se veoma intezivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno“, dodao je Željski.

„O tim merama, kao i merama koje će svakako naša država na političkom planu preduzeti će sutra detaljnije govoriti predsednik Srbije“, zaključio je Željski.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, dodavši da očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prethodno je izjavila za Blic da se Vojno-bezbednosna agencija bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

Prema pisanju Blica, autentičnost video snimka je potvrdio i istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu.

Prema pisanju Politike, video snimak u kome navodno ruski obaveštajac srpskom oficiru predaje novac star je više godina. Politika je navela i da je osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik srpskih bezbednosnih struktura. Politika piše da je to civil koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima.

Komentara

  1. Marija
    21. новембар 2019. 06:58

    Nisam znala da se ovakve stvari smeju iznositi u javnost ili to naš predsednik želi da nam pokaže da je baš o svemu informisan, a ne kao neki Koštunica; to je dobro, samo, pitam se, zašto baš sad?

  2. spijun 008
    21. новембар 2019. 16:09

    ovde neko mora da je blesav, ovaj snimak je star bar cca 5-6 ili vise godina, onaj ko je snimao ne bi trebao da se zova tajna sluzba nego detektiv pocetnik, optika i kvalitet snimka su cak i za to vreme tanki. drugo, novac koji je bio u koverti je dinarski, nesto po 2 hiljade i nesto po hiljadu...... sica za spijunske standarde. mislim da je po sredi neka propala akcija pracenja, a da je rus samo kupio neku glupost od ovog coveka, tajnu sigurno nije jer ovde nema ni pola oficirske plate.... zaista tuzno oko cega se dize prasina i zanima me koja budala ovo postavlja na net, osim usranih prozapadnih ili zapadnih sluzbi, ili sto ja mislim neki detektiv u pokusaju.....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.