Pokušaj upada u Skupštinu, napadi u talasima, suzavac i podeljeni demonstranti: Kako je prošao četvrti dan protesta u Beogradu

5
(AP Photo/Darko Vojinovic)

Ispred doma Narodne Skupštine četvrti dan zaredom su se okupili nezadovoljni građani.

Poruka “Sedite, ne nasedajte” bila je ponovo glavni savet za sve okupljene, ali posle mirnog početka protesta, takve poruke više nisu vredele.

Probija otpočeli su sukobi dela demonstranata i policije. Nakon što su prvobitno ugušeni nemiri, ponovo je došlo do sukoba, a ispaljen je i suzavac.

Grupa demonstranata je probila ogradu, zapalila baklje i popela se na stepenište koje vodi ka ulazu u Skupštinu. Tom prilikom su pokušali i da uđu u zgradu Parlamenta, na kojoj su porazbijana stakla.

Iako je policija prvobitno smirila situaciju, ponovo je došlo do sukoba.

Ipak, posle nekoliko minuta, policija je počela da potiskuje demonstrante i to je učinila u više pravaca.

Neko vreme je kordon stajao na ulazu u Bulevar Kralja Aleksandra a onda je nakon nekoliko ospaljenih

Druga grupa demonstranata povukla se ka Skupštini grada.

Zanimljivo je da policija ni obezbeđenje u prvom trenutku nisu reagovali.

Demonstranti su pre pokušaja da upadnu u Skupštinu drmali ogradu i bacali petarde na stepenice skupštine. Čule su se pretnje novinarima i fotoreporterima:  “Nemojte da nas snimate, polomićemo vam fotoaparate i kamere”.

Te pretnje su i ostavarili kada su napali novinara N1 Petra Gajića.

Pre probijanja ograde, među demonstrantima na samom ulazu ispred skupštine pojavio se pojedinac, kako se pretpostavlja iz redova desnih opcija, a za koga Nogo kaže da je provokator, počeo je da baca flaše vode na obezbeđenje.

Oni su ga savladali i pozvali su policiju  da ga odvede, ali ga je policija ubrzo vratila uz zvizduke okupljenih.

Još jedan mladić sa majicom “Obraza”  pokušao je da preskoči ogradu, ali je i on vraćen unazad.

Više od 100 policajaca, sa konjima i psima, u opremi za razbijanje demonstracija, raspoređeno je iza zgrade Skupštine Srbije, u Kosovskoj ulici.

Veći deo demonstranata čine desničari. Pevaju se pesme o Kosovu i Metohiji dok se Vučić optužuje za izdaju.

Neki uzvikuju “Nećemo političare”,što okupljeni pozdravljaju  aplauzom.

Prema ulazu u zgradu Skupštine Srbije se nalazi grupa demonstranata sa srpskim zastavama i majicama sa natpisima “Radovan Karadžić srpski junak”.

5 KOMENTARA

  1. Najbolje je promeniti narod u Srbiji deo dovesti iz Hrv.deo iz Albanoje i Kosova a deo iz Bosne i tako na izborima demokratski smeniti Vučica.

  2. Ostavka Vucica resava sve probleme u srbiji.Vucicu svojom ostavkom ces pomoci srbskom naradu da opstane i ostane u svojoj zemlji.

  3. Ne treba njih potisnuti, nego okruziti i pohapsiti sve do jednog, jer ovako to glupiranje moze da traje u nedogled.

  4. ucicevi huligani, kako bi protest izgubio smisao i ubije volju za boljem u narodu…veceras je bio siptar iz Vlahova gde su ga pripadnici vucicevih huligana izvukli iz mase da ga ne napadne narod, provocirao pistoljem…u interesu je naroda da se snima, budite pametni novinari.
    Hoces li i veceras da bijes decu i branis okupljanja i da pretis sa tvojim kriznim stabom…koliko si siptara obuko u zandarma da izazovu haos, da biji omladinu a posle se povuku i posle ostanu pravi policajci da se biju sa omladinom…sram vas bilo

  5. Dobro su ih odradili. Kako ući u parlament ako nema političke potpore? I Sloba je pao na izborima na kraju!

Comments are closed.