Pokušaj blokade autoputa, kordon policije na petlji i najava novog protesta sutra: Završene demonstracije u Novom Sadu

0
Foto: Printscreen FB Radio 021

U centru Novog Sada se i večeras, treći dan zaredom, okupio veći broj građana na protestu protiv aktuelnog režima a učesnici skupa su oko 19 časova krenuli u šetnju gradskim ulicama.

Demonstranti su potom blokirali raskrnicu Temerinske i Partizanske ulice i skandirali parole “Revolucija” i “Ko ne skače taj je pandur”.

Šetnju su nastavili ka autoputu, u želji da ga blokiraju. Međutim, odustali su od te namere jer je policija postavila kordon kod Kaćke petlje na samom izlasku na autoput i onemogućila im prolaz.

Građani se kreću u pravcu grada, a time je današnji protest završen. Za sutra u 18 časova, najavili su novo okupljanje.

Uoči šetnje, građanima se na Trgu slobode, preko imprvozovanog razglasa obratio Miran Pogačar iz združene akcije “Krov nad glavom”, koji je ranije danas pušten iz pritvora nakon dva dana provedena u policijskoj stanici u Vrbasu.

Većina učesnika protesta je nosila zaštitne maske na licima, prenose mediji. Oni su se okupili u velikom broju i pored današnje odluke Gradskog štaba da zabrani okupljanje više od 10 ljudi na istom mestu.

Građani su na čelu kolone nosili transparent “Ko tebe pendrekom ti njega revolucijom”, a skandiranjem je rukovodio Pogačar, pored kojeg se nalazio mladić koji je nosio zvučnike u kolicima za supermarket.

Okupljenima su se pre šetnje obratili aktivista Združene akcije “Krov nad glavom” Nemanja Pantović kao i Slobodanka Ninić koja je nasilno iseljena iz stana u centru Novog Sada.

Osnovni zahtevi protesta u Novom Sadu su ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Građani su tražili i ostavke članova Kriznog štaba, preusmeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije.

Kako prenosi novosadski Radio 021, najviše ovacija dobio je aktivista Združene akcije “Krov nad glavom” Miran Pogačar, koji je danas oslobođen iz pritvora. On se zahvalio građanima na podršci uz poruku “svi na ulice” i pozvao ih u šetnju.

(Beta)