Kako je protekla “operacija ustoličenje”: Patrijarh i mitropolit helikopterom stigli do Cetinjskog manastira, priveden Đukanovićev savetnik, sukobi krenuli od rane zore…

1
SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Tome se protivila grupa demonstranata, koja je tražila da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira i negde izvan prestonice Crne Gore.

Tenzije koje su juče pratile dolazak patrijarha Porfirija u Crnu Goru i pripreme za ustoličenje, nastavile su se od ranog jutra. Već sa svitanjem sunca su stizale i prve informacije o sukobima policije i demonstranata. Prilazi Cetinju su bili blokirani, ali je policija većinu barikada tokom dana uspela da “probije”.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su uspeli da stignu u Cetinjski manastir helikopterom. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije danas bio na Cetinju, a njegov savetnik Veselin Veljović je priveden, nakon što je u javnosti objavljen snimak na kom se, kako je naveo potpredsednik vlade Dritan Abazović, vidi da su Veljović i poslanici DPS-a započeli napad na policiju.

Epilog sukoba je više povređenih osoba i 14 privedenih.

***

12.00 Oglasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. On je juče bio na Cetinju, danas nije primećen tamo.

Samo bi čovek bez dostojanstva pod zaštitom pancirskih ćebadi došao u Cetinjski manastir, rekao je između ostalog on i nazvao ovo “Pirovom pobedom Vlade”. Celo njegovo obraćanje pročitajte OVDE.

11.30 Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije posle ustoličenja u Cetinjskom manastiru su došli u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gde ih je dočekao premijer Zdravko Krivokapić.

Okupljeni ispred Hrama skandirali su “dostojan” i “vladiko, sokole”.

11.15 Situacija u Cetinju je mirna. Lokali su počeli da se otvaraju, a građani su, kako pojedini izveštači primećuju, počeli da izvide svoje ljubimce u šetnju.

11.00 Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije napustili su Cetinjski manastir i helikopterom krenuli za Podgoricu. Sveštvenstvo Cetinjskog manastira policajcima je podijelilo ikonice.

Okupljeni su aplaudirali pripadnicima Protivterorističke jedinice koji su patrijarha srpskog Porfirija sproveli iz manastira do helikoptera.

10.45 Nova informacija: Iz Uprave policije je saopšteno da je privedeno 14 osoba, da su dvije uhapšene, te da je u današnjim neredima na Cetinju povrijeđeno sedam policajaca.

10.35 Novi sukobi u Cetinju. “Vijesti” javljaju da su demonstranti kamenjem gađali i fotoreportere, a da je policija reagovala novim ispaljivanjem suzavca.

10.28 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao danas premijeru Crne Gore Krivokapiću na odluci da se ustoličenje održi na Cetinju.

Vučić je prilikom gostovanja na TV Prva izjavio da su tenzije uoči ustoličenja najavljivane i da su bili očekivani protesti.

„Cetinje je mesto gde postoji izrazita mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem crnogorskom, ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja nego da je indukovana od dela političara. Bilo je logično očekivati što se zbivalo. Ono što je dobro jeste da je Vlada promenila odluku preko noći i čestitam gospodinu Krivokapiću na odluci“, rekao je Vučić i čestitao još jednom izbor mitropolita Joanikija.

On rekao da zna ko je obezbeđivao mitropolita Joanikija, ali da mu „ne pada na pamet da kaže o kome se radi“.

„Sve zasluge za obezbeđenje pripadaju vladi Crne Gore. Srpska tajna policija je neko ko prikuplja samo informacije, a onda ih dostavlja nadležnim organima“, rejai je Vučić.

On je izjavio da bi bio „obešen“ da je on predvodio neke eventualne proteste u Srbiji, kao što je to juče uradio predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

10.23 I Aleksandar Šapić je rekao šta misli o svemu.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS kritikovao je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zbog incidenata prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ocenio da Krivokapić s tim ne ume da se nosi.

“Aktuelna vlast prosto nije na visini zadatka i nije uspela da opravda očekivanja. Nakon 30 godina vlasti DPS-a, nova vlast nije usepla da se iznese da odgovornost koja je pala na njih”, kazao je Šapić za TV Prva.

Šapić je ocenio da vlast oko premijera Krivokapića nije dorasla mestu na kojem se nalazi.

“Krivokapić nema političke snage ni iskustva. Uzeo je na sebe više nego što može da iznese. Mislite o srpskim predstavnicima u Crnoj Gori šta hoćete, ali oni su eliminisani iz vlasti”, rekao je on.

10.22 Ni Milorad Dodik nije štedeo reči.

Član Predsedništva BiH izjavio je danas da su protesti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog na Cetinju “događaj na sramotu Crne Gore, delimično njene izvršne vlasti a posebno predsednika Mila Djukanovića”.

“U situaciji kada je drugim verskim zajednicama dopušteno da upražnjavaju sva prava, to je neprimereno ponašanje, ali se pokazalo da ja narod odlučan, a crkva jaka”, rekao je Dodik, takođe za TV Pink, i takođe prenosi agencija Beta.

Dodik je naveo da se iz događaja na Cetinju mora izvesti “jasna pouka da postoji jak otpor prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Srbima u Crnoj Gori”.

“Ovo je kulminacija dogadjaja u Crnoj Gori gde su SPC i srpski narod skrajnuti”, rekao je Dodik, dodavši da ta dešavanja predstavljaju “pritisak na Srbiju zato što se ona stabilizovala i ojačala i postala sasvim drugačiji subjekat na regionalnom i medjunarodnom planu”.

10.20 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je malo dogadjaja u Crnoj Gori upamćenih po “nečoveštvu”.

“Ustoličenje mitropolita na ovom mestu (u Cetinjskom manastiru) bilo je vekovima. Joanikije i (pokojni mitropolit) Amfilohije nisu sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz drugih krajeva, iz moje južne Srbije ili Krajine. To je crkva Crne Gore”, kazao je Dačić za Pink, a prenosi agencija Beta.

On je ocenio da predsednik Crne Gore Milo Đukanović koristi metode koje je kritikovao kada je pre tri decenije došao na vlast sa prosrpskom politikom.

“Tada je govorio da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državom. To mi nikada nismo sporili. Sada plaši narod nekom opasnošću od Srbije i SPC”, dodao je on.

Dačić je istakao da je vlast oko Đukanovića videla ustoličenje mitropolita kao dobru priliku za destabilizaciju i ocenio da je SPC pokazala “nepokolebljivost u veri i svojoj odlučnosti”.

“U pravu su kada kažu: ‘Ako nas proteraju sa Cetinja, proteraće nas i iz drugih krajeva'”, naglasio je on.

10.12 Izgleda da su se tenzije smirile i u centru Cetinja, pošto je primećena veća grupa učlesnmika protesta koja se uputila prema autobuskoj stanici.

10.11 Ostali smo dužni još jednu informaciju, na barikadi kod Belvedera, poslednjoj koja se “održala” više nema okupljenih.

10.10 Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije obratio se posle ustoličenja i poručio da će nam “trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podele”.

On je rekao da su ove podele koje su se mogle videti u Cetinju veštački izazvane.

“Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena” naveo je on.

Posebno se obratio patrijarhu Porfiriju.

“Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore”, rekao je Joanikije.

screenshot/vijesti/fb

10.03 Služba u manastiru je završena. Mitropoolit Joanikije je ustoličen na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Joanikije je ustoličen povicima “Dostojan”.

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

“To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja”, rekao je Porfirije.

On je dodao da je “mir ovdje potrebniji nego išta”.

“Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove”, kazao je Porfirije.

10.01 Imamo i novi podatak o broju privedenih. Osam osoba je privedeno, a jedna je uhapšena zbog napada na službeno lice. Dva policajca su povrijeđena, prenele su “Vijesti” zvaničnu potvrdu iz Uprave policije

9.47 Patrijarh Porfirije objavio je na svom Instagram nalogu snimak dolaska helikopterom u Cetinjski manastir.

“U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu”, napisao je Porfirije.

9.35 “Verske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati”, navela je ambasada Sjedinjenih Država povodom događaja na Cetinju.

9.08 Iz Uprave policije Crne Gore potvrđeno je da na Cetinju ima više povređenih demonstranata i službenika policije.

9.05 Patrijarh Porfirije drži službu ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

screenshot/novosti

9.00 Policija je naredila građanima da napuste Gradsku kafanu u kojoj su između ostalih i sveštenici CPC.

U toj kafani se nalazio i Veljović kog je policija sprovela.

8.50 BREAKING NEWS Premijer Zdravko Krivokapić je na Tviteru objavio da je uhapšen Veselin Veljović!

8.38 Večernje novosti su objavile snimak sletanja helikoptera na Cetinje. Navodi se da su patrijarh i mitropolit dočekani aplauzom uz crkvena zvona i povike “Dostojan!”.

Iz Cetinjskog manastira su se čula crkvena zvona. Nad Cetinjem je proleteo helikopter, to su javile i Vijesti.

Demonstranti su se, nakon što su ugledali helikoptere, uputili ka Cetinjskom manastiru. Policija je suzavcima ponovo rasterala demonstrante na Gradskom trgu.

Dolazak velikodostojnika je bio ispraćen oštrim merama obezbeđenja. Oko njih su bili naoružani “specijalci”.

screenshot/vijesti

8.36 Jedna informacija o broju povređenih: RTCG navodi da je u neredima na Cetinju lakše četvoro osoba lakše povređeno. Pacijenti su, kako je rečeno RTCG-u, pušteni na kućno lečenje.

8.28 Pojedini beogradski mediji navode da su se patrijarh Porfirije i mitropoli Joanikije helikopterom spustili na Cetinje.

8.25 Iz Prijestonice Cetinje je, možda je ovo reagovanje na prethodnu objavu Dritana Abazovića, saopšteno da je “policija ispalila suzavac na građane i poslanike koji su bili ispred zgrade cetinjske Opštine”.

“U zgradi Prijestonice, osim službi lokalne uprave, nalaze se prostorije Osnovnog i Prekršajnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva”, navodi se u saopštenju.

8.20 Dejan Mastilović iz izdavačke kuća Filip Višnjić rekao je za beogradske medije da je bio u onom autotbusu koji se vratio u Podgoricu. Rekao je da su krenuli u 7.40 i da su ih vratili sa poslednjeg kružnog toka na izlazu iz Podgorice zbog pogoršanja situacije.

8.15 Vraćamo se na vesti sa barikada oko Cetinja. Prema poslednjim svedočenjima okupljenih “pale su sve barikade, osim one kod Belvedera”. Kod Adžića krivine je bačen suzavac, a okupljeni protestanti na toj barikadi su se uputili prema gradu.

8.05 Prema nezvaničnim informacijama jednog od učesnika protesta na Gradskom trgu policija je privela. Primetno je da se policijske snage oko Cetinjskog manastira pojačavaju.

8.02 potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je objavio snimak na Tviteru za koji navodi da pokazuje kako su svatnik Mila Đukanovića i poslanici DPS započeli napad na policiju.

7.59. Sa barikada oko Cetinja stižu vesti da policija na Belvederu još ne interveniše, ali da je jedan od demonstranata koji nosi megafon kazao da ih “napadaju s leđa” i da su pale barikade na kružnom toku i kod Adžića. Deo demonstranata poziva da se ide prema kružnom toku.

7.53 Vijesti su objavile navode da su se autobusi sa sveštenstvom koji su krenuli ka Cetinju, vratili u Podgoricu.Na snimku koji su objavile Vijesti vidi se jedan autobus, na prethodnom – koji je prikazivao polazak, najmanje dva. Još nije poznato o čemu je reč.

7.50 Izveštači iz centra Cetinja javljaju da je ponovo više suzavaca ispaljeno na okupljene protestante..

Policija je pozvala građane na Gradskom trgu da se povuku, nakon čega je ispalila nekoliko suzavaca na njih.

7.40 Funkcioner SDP-a Borislav Banović Banović, koji je otišao da pregovara sa policijom novinarima je rekao da policija neće da odustane i da su dobili naređenje da na barikade idu pješke

7.39 Demonstrantima na barikadama kod Cetinja, policija je poručila da im je skup neprijavljen i dala im je rok od dva minuta da se raziđu.

Demonstranti su odgovorili uvredama i psovkama.

7.38 Mediji javljaju, pozivajući se na Tanjug da je patrijarh Porfirije krenuo prema Cetinju. Kako se navodi ovo je preneto reporteru Tanjuga ispred podgoroičkog Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Potom su i Vijesti objavile da su autobusi sa sveštenstvom krenulu put Cetinja.

screesnhot/vijesti

7.20 Tenzije na Cetinju se ne smiruju kako se približava osam časova, kada je zakazano ustoličenje mitropolita Joanikija. Na snimku koji su Vijesti objavile kao “snimak koji im je poslao čitalac”, vidi se daje gtrupa demonstranata poređala stolice iz okolnih kafića i postavila ih ispred policijskog kordona. Ovi protestanti su provocirali policiju “baci suzvac, baci suzavac”. Tu je, prema pomeniutom snimku, bio prisutan i Ranko Krivokapić.

7.00 U zvaničnu prestonicu Crne Gore došao je i buvši predsednik Filip Vujanović, a prema oisanju tamošnjih medija uočen je počasnik predsednik SDP-a Ranko Krivokapić. Takođe je na Cetinju i glavni specijalni tužilac Milivoj Katnić.

6.00 U centru Cetinja došlo je do sukoba demonstranata i policije. Na policiju su bačene kamenice, a policija je odgovorila u više navrata bacanjem suzavca.

Kod muzeja Kralja Nikole došlo je do novog obračuna između demonstranata i policije. Nekolicina ljudi je kamenicama gađala policiju, nakon čega je ona ponovo upotrebila suzavac.

Sukobi se ponavljaju periodično.

Iz kabineta predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića saopšteno je da je bačen Molotovljev koktel na policiju.

U izjavi dostavljenoj Vijestima iz kabineta je zvanično saopšteno da su demonstranti navodno bez ikakvog povoda na više lokacija napali policiju.

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je na Tviteru da je saopštenje Kabineta premijera lažna vest.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je sinoć na Cetinju poručio da očekuje da se ustoličenje ne održi.

Sinoć su kasno beogradski mediji preneli da se ustoličenje odlaže, da bi patrijarh Porfirije demantovao takve natpise i poručio da “Srpska pravoslavna crkva nikada neće odustati od toga da se mitropoliti crnogorsko-primorski ustoličuju na Cetinju”.

Vijesti prenose i da se ka Cetinju kreću bager, vatrogasna vozila i desetak policijskih kombija.

1 KOMENTAR

  1. “Лети, лети, лети,… лети,…”, “Митрополит” ! Погрешно, Мило, сад знаш да и миторполит лети. Ипак су то векови ту, у том храму, документа која потврђују српско утемељење црногорске државе, да би сте их ви који сте настали на петокраки, потрли. И није то никаква срамота за државу, јер се ради о слободи исказивања вере и вероисповести, као у свакој цивилизованој земљи. Нису дошли никоме у кућу, већ у манастир који припада њима. Оно што учвршћује утисак је да је држава по теби та банда силеџија и криминалаца (одлучних, мирних људи !), који треба да ти обезбеде азил од могућег робијања, тебе и твоје клике, па макар се то звало и независно Цетиње. Ако је ово и крај нечега, онда је то свакако крај поимања тебе као особе од политичког интегритета.

Comments are closed.