(VIDEO) “Đukanović došao na Cetinje”

0

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović došao je danas na Cetinje, gde su održani protesti u susret ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, prenose Vijesti.

Đukanović je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest u prestonici, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od najavljenog događaja u Cetinjskom manastiru.

Tada je kazao i kako se nada da će biti uvažen njegov zahtjev da se ustoličenje održi u nekom drugom gradu i da neće biti potrebe da tog dana bude na Cetinju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je za Televiziju Vijesti da se ne događa slučajno naglašeni osjećaj potrebe da se kaže odlučno “ne” poniženju i osvajanju Crne Gore.

Rekao je kako se nada da će oni koji nisu do sada “dovoljno poštovali Crnu Goru naučiti da je moraju poštovati”. “A da ćemo i u ovoj prilici pokazati da nam je ljudski život svetinja i da nećemo dozvoliti da zbog bilo čijih političkih, bezbjednosnih, bilo kojih igara dovedemo u pitanje pravo na život”.

Na pitanje kako vidi epilog aktuelne situacije, a povodom najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, odgovara:

“Vidim tako da će ljudi, koji su dobili jasno upozorenje da su nepoželjni ovih dana tim poslom u prijestonici, shvatiti poruku da se ne može na silu na prijestonicu i da se ne može ništa ovdje na silu obaviti. Da će shvatiti da taj isti posao treba obaviti na drugom mjestu”, kazao je Đukanović za TV Vijesti.

Prvo riješiti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Đukanović je za TVCG rekao da ne vjeruje da će se ustoličenje održati sjutra na Cetinju. Istakao je, kako prenosi Portal RTCG, da prvo treba doći do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i pokušaju da kao zreli i odgovorni društveni činioci dođemo do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Mislim da postoje rješenja, ali da je potrebno da razgovaramo kao ravnopravni partneri, a ne da se nastavi sa odnosom vrijeđanja, nipodaštavanja, omalovažavanja, nepriznavanja jer tada nema dijaloga i nema rješenja”, kazao je Đukanović.

Na pitanje na koji način će doprinijeti smirivanju tenzija, Đukanović je kazao da svojim boravkom na Cetinju pokušava da doprinese smirivanju tenzija i dodao da nije tu kao neko ko staje na bilo koju stranu.

“Da zaštitimo državu a ne učinimo bilo koji pogrešan korak zbog kojeg bi Crna Gora dugoročno ispaštala. Nama je potrebno da zaštitimo našu slobodu, suverenost a na drugoj da sačuvamo živote naših ljudi da doprinesemo da se očuva duh tolerancije koji će obezbijediti da ipak nastavimo da živimo i da doprinosimo Crnoj Gori sa svim našim različitostima. Ja mislim da je to uloga odgovorne politike, mislim da smo je prethodnih decenija upravo tako vodili i da danas možemo da budemo ponosni na to ostvarenje. Ubijeđen sam da je savremena Crna Gora spremna da i kroz ovo i sva buduća iskušena izađe na takav način”, kazao je Đukanović za TVCG.