“U sredu bi trebalo da konstituišemo parlamentarnu većinu. Ravno 41 poslanik, ali vrata otvorena i za manjine”

0
Foto: Profimedia

“Mi bi u sredu trebalo da imamo konstituisanu parlamentarnu većinu iz koje će potom da nastane Vlada Crne Gore. Ravno 41 poslanik, koji čine parlamentarnu većinu, imaju dobru želju i nameru da konstituišu vladu, ali smo takođe poslali poziv strankama nacionalnih manjina da su i za njih vrata otvorena”, rekao je Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije koja je u koaliciji “Za budućnost Crne Gore”.

“Uzimajući u obzir da veliki broj subjekata treba da čini Vladu Crne Gore, dinamika je dobra. Imamo ozbiljnu nameru da menjamo Crnu Goru, a posebno nam je važan zadatak obračun sa organizovanim kiriminalom i korupcijom”, dodao je Mandić.

On je izjavio i da će jedan od prvih zadataka nove vlasti biti popravljanje stanja u pravosuđu i borba protiv korupcije.

Mandić je naglasio da je poziv poslat i onim strankama koje su se opredelile da će svoj stav o učešću objaviti nakon održavanja parlamentarnih izbora, ali smatra da prilikom konstitusianja Skupštine ne treba da postoji saradnja sa DPS-om, i pojašnjava da je to opoziciona stranka koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, kao i da zbog rezultata te vladavine, nova vlast treba da “bude vlast diskontinuiteta, a ne kontinuiteta”, prenosi N1.

“Crna Gora je danas zarobljeno društvo. Ta takozvana duboka država koja postoji, a koju je izgradila Demokratska partija socijalista traži temeljno preispitivanje. Imamo problem u pravosuđu, vladavini prava i veliki problem sa organizovanim kriminalom, i nova vlada treba da se posveti tim pitanjima”, navodi Mandić.

Istakao je da je Demokratska partija socijalista najbrojnija u parlamentu sa 28 mandata, s tim što, kako je naveo, nakon izbornog poraza “ta stranka treba da nađe svoj put i da se profiliše”.

Govoreći o odnosu sa predsednikom Srbije, precizirao je da je on “srpski političar iz Crne Gore” i dodaje da se “ponaša kao predstavnik srpskog naroda”.

“Govorim istinu i imao sam priliku da vidim šta su uradili raniji predsednici Srbije. Ono što je sigurno je da niko više nije uradio za Srbe u Crnoj Gori od Aleksandra Vučića i to se ne može demantovati, jer su konkretni rezultati tog učinka vidljivi svima na ovom prostoru”, podvukao je Mandić.

“Ne možemo očekivati čestitke dok se ta stvar (formiranje vlade) ne dovede do kraja. Ja sam siguran da će čestitke uslediti i to je saopštio predsednik Srbije i sve vlasti iz regiona. Moj odnos prema Vučiću i prema predsedniku Srbije kao instituciji je poznat, jer smo pokušavali da pronađemo dodirne tačke koje su bile u korist srpskog naroda”, napomenuo je Mandić.

Poručio je da Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, da je to njihova država, kao i da žele da sa maticom imaju najbolje moguće odnose.

Komentarišući izjavu Zdravka Krivokapića da su “Vučić i Đukanović veći prijatelji, nego on”, Mandić navodi da se nije saglasan sa tom izjavom, i dodaje da “nije dobro da” on tumači “šta je Krivokapić želeo da kaže”.

Odgovarajući na pitanje o razlikama u stavovima buduće vladajuće koalicija, kao i da li to može da ima posledice u budućnosti, Mandić je objasnio da svaki od lidera ima vlastite stavove, i dodao da ne treba “svi da misle isto”.

Prema rečima Mandića, Đukanović se “ponaša potpuno kao opozicija”.

“Biti opozicija u Crnoj Gori je stanje povećane slobode i relativno smanjene odgovornosti za izgovorenu reč, tako da sam ja njegovu izjavu doživeo kao predstavnika opozicione stranke koji želi da homogenizuje vlastito biračko telo koje je poljuljano izbornim porazom. To su poruke kojim je pokazao zavidnu političku veštinu da od autokrate i apsolutnog gospodara Crne Gore za veoma kratak rok može da pređe na rezervne položaje opozicionog političara. Mada, koliko sam primetio, više se tu radilo o pristalicama, nisam primetio da on hoće da pođe u šumu”, smatra Mandić.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-453-od-17-septembra/