U Izraelu kreće da se daje treća doza…

  0

  (Beta) – Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic izjavio je da će pacijenti čiji je imuni sistem ugrožen od danas moći da prime treću dozu vakcine kompanije Fajzer.

  Horovic je naveo da će lekari odlučivati koji pacijenti mogu da prime treću dozu, a izraelski mediji navode da će medju njima biti i oni koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa.

  Broj novozaraženih korona virusom u Izraelu je i dalje visok, pošto je gotovo svakog dana više od 500 novih infekcija, dok ih je početkom juna bilo deset do 20.

  Broj teško obolelih od korona virusa i dalje je na minimumu. Juče ih je, prema zvaničnim podacima, bilo 44, a u aprilu više od 260.

  Premijer Izraela Naftali Benet najavio je da će nova isporuka Fajzer vakcina, sa 200.000 doza, stići 1. avgusta, brže nego što se očekivalo.

  Svim Fajzer vakcinama koje Izrael sada poseduje rok ističe 31. jula. Zbog toga je bilo planirano da mladji od 18 godina ne prime prvu dozu dok ne stignu nove vakcine, jer je razmak izmedju dve doze tri nedelje.

  Izrael trenutno poseduje i oko 200.000 vakcina kompanije Moderna koje se daju samo odraslima.

  Sajt Vala navodi da je vakcinisano 29 odsto tinejdžera od 12 do 15 godina, a da ih se 11 odsto razbolelo i oporavilo. Vakcina Fajzer/Biontek odobrena je za tinejdžere početkom juna.

  Ponovo širenje zaraze pripisuje se novom delta soju korona virusa, koji je glavna briga Vlade, nešto manje od dva meseca nakon ukidanja gotovo svih ograničenja uvedenih zbog pandemije.

  Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo je prošle nedelje da je efikasnost vakcina pala na 64 odsto zbog širenja delta soja, ali da u sprečavanju hospitalizacije iznosi 93 odsto. Stručnjaci su medjutim izrazili sumnju prema tim podacima.

  U Velikoj Britani je objavljeno da je efikasnost vakcine Fajzer/Biontek, dve nedelje posle druge doze, 88 odsto protiv delta soja, a protiv alfa soja 93 odsto.

  U Izraelu je potpuno vakcinisano oko 5,2 miliona od devet miliona stanovnika.