Tramp odlaže susret s danskom premijerkom jer ona ne želi da razgovara o Grenlandu

0
Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da je odložio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresovana za njegovu ponudu kupovine Grenlanda.

“Danska je veoma posebna država s neverovatnim ljudima, ali zbog izjava premijerke Mete Frederiksen, da nije zainteresovana da raspravlja o prodaji Grenlanda, odlažem za neko drugo vreme naš susret planiran za dve nedelje”, napisao je Tramp na svom Tviter profilu.

Američki predsednik je tokom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresovana za kupovinu tog retko naseljenog, najvećeg ostrva na svetu.

Grenland je velikim delom nezavistan, ali Danska upravlja njegovom spoljnom, obrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trampov predlog.

“Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije razmatrano za ozbiljno”, kazala je danska premijerka Mete Frederiksen o ponudi.

Američki predsednik je potom na Tviteru objavio fotomontažu svog hotela na ostrvu s komentarom: “Obećavam da neću ovo napraviti na Grenlandu”, a u sredu je na Tviteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedela vreme SAD i Danskoj.