Teško je ne želeti novu Jugoslaviju: Alen Badju, jedan od najvećih živih filozofa – Čitajte u Nedeljniku

2
Profimedia

Pisac, pesnik, matematičar, dramaturg, teoretičar ljubavi, Alen Badju, rođen je u Maroku pre 82 godine. Jedan je od retkih radikalnih levičara u Francuskoj koji se nikada nije odrekao levičarskog angažmana iz mladosti.

Na prestižnoj École normale supérieure studirao je književnost i filozofiju, gde je doktorirao, a na kraju i radio kao profesor filozofije.

Nakon doktorata, zajedno sa Fukoom i Delezom, na Univerzitetu Paris VIII osnovao je katedru za filozofiju. Autor je jedne od najuticajnijih knjiga u svetu filozofije, “Biće i događaj”, ali i pamfleta “Čega je Sarkozi ime”, koji je postao bestseler u Francuskoj 2007. godine.

Njegova dela su izvršila uticaj na neke od najpoznatijih savremenih filozofa, popur Slavoja Žižeka. Smatra se najpoznatijim i najuticajnijim živim francuskim filozofom u svetu.

“U Jugoslaviji je uvek bilo nacionalizma, ali to raspirivanje nacionalnih i identitetskih pitanja krajem 1980-ih i u 1990-im godinama je u sebi imalo nekakav element ludila, mentalnog opskurantizma… i ja sam to video čak i kod tih prijatelja, iako se radi o iskrenim i vrlo inteligentnim ljudima”, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik Badju. “Jednom na dnevni red mora doći i pitanje reunifikacije Jugoslavije. Teško je to ne želeti, iako ćemo reći da ta Jugoslavija ne sme biti ista kao ona prethodna i sl. Mislim da će istorijski proces dovesti do reunifikacije Jugoslavije. Ne vidim trenutno kako će se do toga doći, ali znam da je to neophodnost”.

Ceo razgovor sa Alenom Badjuom, koji je u Parizu vodio Ivica Mladenović, čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. avgusta. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika, vodećeg francuskog lista za intelektualce.

2 KOMENTARA

 1. Ponovno ujedinjenje Jugoslavije? Mora da se šalite. Ko je živeo ovde i doživeo svu tu mržnju i nasilje ne može to da poželi nikad više. Ovi bi se opet igrali sa našim životima. Nemamo mi više ni vremena, ni energije a ni volje za “reunifikacije”.

 2. @Ivica Mladenovic
  “reunifikacije”
  Ako niste znali to se na srpskom kaze UJEDINJENJE ?
  Da li ste svesni da ovakvom upotrebom stranih reci (na koje primenjujete srpski pravopis !) vi samo skrnavite srpski jezik ?
  Bahato ga skrnavite.
  Zasto to radite ?
  Iz pomodarstva ili je to odraz vase (ne)pismenosti ?

Comments are closed.