Sud u ponoć razmatra slučaj Novaka Đokovića: Da li će biti epiloga ili slede nove žalbe i pritvori…?

1
(Beta/AP Photo/Hamish Blair)

(Beta) – Australijski sud saslušaće u ponoć po srednjoevropskom vremenu tenisera Novaka Đokovića i tim ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz nakon čega će biti doneta odluka da li će biti deportovan ili će učestvovati na Australijan openu.

Saslušanje će početi u 10.00 po lokalnom vremenu pošto je sudija Entoni Keli odbio zahtev tamošnje vlade da suđenje teniseru bude odloženo za sredu.

Đoković je sredinom ove nedelje otputovao za Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije kako bi učestvovao na prvom grend slem turniru u sezoni, ali mu je po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Melburnu gde čeka odluku suda na žalbu.

Njegov slučaj izazvao je burne reakcije i dospeo na naslovnice širom sveta, piše BBC.

Najbolji teniser na svetu sada se nalazi u centru za migrante i tražioce azila, a njegovi advokati su uložili žalbu na odluku federalne vlade Australije da mu se po sletanju ukine prethodno odobrena viza.

Prema dokumentima koja su juče objavljena, Đokovićevi advokati su u žalbi naveli da je on bio zaražen koronavirusom u decembru na osnovu čega je dobio izuzeće za ulazak u Australiju.

Mediji su međutim podsetili da je Đoković 17. decembra postavio na društvenoj mreži Tviter fotografije na kojima je bez maske prisusvovao promociji poštanskih markica sa njegovim likom, koje su objavljene u znak priznanja za njegova dostignuća, dok se konkretan događaj odigrao dan ranije, 16. decembra.

Federalna vlada Australije odgovorila je na žalbu koju su predali advokati Novaka Đokovića dokumentom od 13 strana.

Izdvajaju se dve ključne stavke koje se tiču svetskog “broja 1”.

“Ne postoji jasno pravilo niti sigurnost da stranac može da uđe u Australiju. Postoje kriterijumi po kojima mi to odobravamo i imamo svoje razloge da odbijemo vizu. Niko nije dao sigurnost osobi da će joj medicinsko izuzeće biti prihvaćeno”, navodi se u odgovoru, čije je delove preneo novinar Ben Rotenberg.

Druga stavka govori o mogućnosti da Đoković ponovo bude priveden, čak i u slučaju da dobije na sudu.

“Ako sud donese odluku da se optuženi pusti iz karantina na slobodu, mi i dalje možemo da ga stavimo u pritvor, bez obzira na odluku suda. Odluka suda da bude pušten na slobodu, ne garantuje da ga vlasti Komonvelta neće opet privesti”, izdvojio je Rotenberg iz teksta.

BBC podseća da je srpski teniser dobio medicinsko izuzeće uz podršku vlade države Viktorije i organizatora Australijan opena na osnovu dokumentacije koju su pregledala dva nezavisna lekarska odbora.

Međutim, od tada se pokazalo da su granične vlasti smatrale nevažećim medicinsko izuzeće, dozvoljeno osobama koje su bile pozitivne na koronavirus u prethodnih šest meseci.

1 KOMENTAR

  1. “Ne postoji jasno pravilo niti sigurnost da stranac može da uđe u Australiju. Postoje kriterijumi po kojima mi to odobravamo i imamo svoje razloge da odbijemo vizu. Niko nije dao sigurnost osobi da će joj medicinsko izuzeće biti prihvaćeno”, navodi se u odgovoru, čije je delove preneo novinar Ben Rotenberg. Несхватљиво је да овакво нешто неко може да изјави ! Поготово органи власти било које земље. Наравно да постоји могућност да се виза поништи, али то може бити само на основу чињеница које до издавања визе нису биле познате. Накнадно се утврди да је пасош фалсификован, … итд. Шта би ово онда требало да значи, како је Аустралија ваљда свима у суседству, па ко жели поднесе захтев, добије визу, седне у авион, прелети пола планете и долети, а онда на неком интервјуу доказује, не зна се шта ? И није јасно како српско Министарство иностраних послова и МУП не могу да одоговоре реципрочно ? Ваљда прво треба да се уведе пропис да не постоји јасно правило и сигурност да држављани Аустралије могу да уђу у Србију ? Значи изузмите их из свих категорија странаца, уведите једну нову, посебно за њих, и наведите ово исто што и они. То се зове реципроцитет. Не треба ништа више. Можете ли ви то, или је храна без глутена и СИМ картица за затвореника ваш највећи домет у овој кризи ?

Comments are closed.