Sud presudio u korist Novaka: Vlada Australije plaća odštetu, pristala na poništenje odluke i najavljuje moguće novo ukidanje vize…?

0
EPA-EFE/DAVE HUNT

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o deportaciji Novaka Đokovića.

Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Borba svetskog “broja 1” sa australijskim vlastima još nije gotova, ali je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu.

Australijska vlada je, između ostalog, neposredno pred Đokovićev izlazak pred sud, objavila da kao suverena država ima pravo da ga ponovo pritvori, u slučaju da srpski teniser dobije dozvolu za ostanak u zemlji. Federalna vlada Australije prethodno je srpskom teniseru ukinula vizu jer, navodno, “nije podneo dovoljno dokaza za izuzeće od vakcinacije”.

Federalna vlada Australije odgovorila je na žalbu koju su predali advokati Novaka Đokovića dokumentom od 13 strana. Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz tražila je odlaganje saslušanja do srede, ali je sud njen zahtev odbacio.

Njegovi advokati su pondeli žalbu, a u dokaznom materijalu koji su podneli sudu, na 35 stranica, objavili su da je Đoković “dobio medicinsko izuzeće da uđe u Australiju jer je bio pozitivan na kovid 16. decembra, o čemu je prvi izvestio britanski BBC.

Direktor Australijan opena Kreg Tajli rekao je da bi voleo da Novak Đoković nakon cele sage sa vizom na kraju ipak zaigra na prvom grend slemu sezone.

Vlada Srbije reagovala je protestovala naglašivši da je “Đoković nepravedno napdanut”.

Đoković je u imgracionom hotelu, u karantinu, proveo pet noći.

Australijan open počinje 17. januara i ako mu bude dozvoljeno da učestvuje, i osvoji turnir, postaće teniser sa najviše grend slem titula u istoriji muškog tenisa.

Tok suđenja uživo mogli ste da pratite, iz minuta u minut, na sajtu Nedeljnik.rs.

7.40 – Vlada Australije pristala je da ukine prošlonedeljnu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, a on će biti pušten iz pritvora i dobiti pasoš i druge lične stvari nazad.

Razlog za to je taj što je vlada priznala da Đokoviću nije dala dovoljno vremena nakon što ga je obavestila o nameri da mu ukine vizu, kako bi srpski teniser razgovarao sa drugima i u potpunosti odgovorio.

Bez obzira na to, ministar za imigraciju, Aleks Houk, sada može lično da interveniše i odluči da ipak ukine vizu po potpuno novim osnovama.

Ako se to dogodi, moglo bi da završi na sudu jer bi Đokoviću trebalo da bude zabranjen ulazak u Australiju na tri godine ako ministar odluči da ukine vizu.

Saslušanje je sada završeno.

7.18 – Sudija Entoni Keli čita zapisnik koji su potpisali i vlada Australije i Đoković, u kojem se navodi da se poništava odluka o ukidanju vize Novaku Đokoviću, nalaže vladi da plati troškove, a Đokovića pušta iz pritvora za 30 minuta sa pasošem.

Zapisnici Đokoviću je dozvoljeno do 8.30 ujutro, kada je prvobitno zadržan da odgovori na obaveštenje da mu ukine vizu, ali je odluka doneta u 7.42.

I otkrio je da je imao više vremena da se konsultuje šire i odgovori dalje nego što je mogao.

Zbog toga je to toliko kasnilo da su dolazili do dogovora.

7.11 – Suđenje je nastavljeno, a sudija je upitao advokatski tim Đokovića da li je Novak zajedno sa njima u prostoriji.

7.02 – Sud je saopštio da je ročište još uvek privremeno odloženo i da nameravaju da se vrate ročištu u nekom trenutku u toku dana. Još uvek je nejasno kada, prenosi Gardijan.

7.00 – Evo kratkog rezimea onoga što se do sada dogodilo.

Đokovićevi advokati su ranije jutros završili usmene podneske. Novakov advokat Nikolas Vud tvrdio je da je Đoković ispunio sve neophodne uslove za putovanje bez karantina i da službenici granične policije nisu dali valjano obaveštenje o nameri vlade da ukine zvezdinu vizu.

Vladini advokati će u narednim časovima braniti tu odluku.

Predstavnik australijske vlade, Kristofer Tran, kaže da Đokovića nedavna infekcija koronavirusom ne kvalifikuje za izuzeće od pravila o obaveznoj vakcinaciji, i negirao je da je u toj odluci bilo bilo kakve proceduralne nepravednosti ili nerazumnosti.

6.30 – Rok za deportaciju Đokovića bio je 16 časova po lokalnom, odnosno 06.00 po srednjeevropskom vremenu, ali ga je sudija Keli prvo pomerio za pola sata.

Zbog novog odlaganja, taj rok je pomeren za 10.00 po srednjoevropskom vremenu.

5.56 – Posle pauze za ručak i kašnjenja od 45 minuta, očekivalo se da će se suđenje nastavili, ali je tužilac Tran zatražio novo odlaganje.

5. 54 – Beli kombi je napustio hotel Park pošto je Novaku Đokoviću dozvoljeno da se preseli na drugu, nepoznatu adresu, kako bi na daljinu mogao da prati sudski postupak, piše Gardijan, ali ne može da potvrdi da li prvi teniser sveta zaista u tom trenutku bila u kombiju.

Podsetimo, u ponedeljak popodne, sudija saveznog okružnog suda Entoni Keli naložio je da australijske granične snage moraju dozvoliti Đokoviću da izađe iz imigracionog centra u Karltonu kako bi mogao da gleda saslušanje s druge lokacije.

Đoković će danas da se vrati u hotel ako njegova žalba ne bude okončana.

5.52 – Suđenje se nastavlja nakon skoro dva sata pauze.

5.38 – Iako je trebalo da suđenje bude nastavljeno u 05.15 po srednjoevropskom vremenu, došlo je do novog kašnjenja koje će trajati otprilike pola sata.

4.57 – Novaku Đokoviću je dozvoljeno da izađe iz hotela Park, u kojem se nalazi od kada mu je ukinuta viza, dok traje sudski spor.

4.00 – Pauza do 15.15 po lokalnom vremenu (oko 5.15 po srednjeevropskom vremenu) nakon čega će advokatski tim australijskih vlasti nastaviti svoje izlaganje.

3.46 – Savetnik savezne vlade Tran tvrdi da sudija Entoni Keli ne može da utvrdi da su zvaničnici graničnih snaga vršili pritisak na Đokovića tokom procesa intervjua. 

Keli odgovara da bi bio bio pomalo licemeran, na osnovu raspoloživih dokaza da sugeriše stvarnu nameru pritiska, ali to ne utiče na činjenicu da je Đoković osećao pritisak. Sudija ističe da su u periodu dužem od osam sati delegati utrčavali i izlazili iz sobe za intervjue, koja se snimala, pa se Đoković osećao pod pritiskom.

3.37 – Đokovićevi advokati su završili svoje usmene podneske i predložili puštanje srpskog tenisera iz pritvora.

U narednom reč ima Kristofer Tran, savetnik savezne vlade, koji će govoriti oko pola sata pre pauze.

3.35 – Trenutno se preslušava transkript razgovora između Đokovića i pripadnika Granične policije. Gardijan prenosi da je viza srpskom teniseru ukinuta u 7.29 časova ujutru (po lokalnom vremenu), a Novak je o tome obavešten u 7.42. Tražio je da da odgovori na obaveštenje o otkazivanju vize i zahtevao je da razgovara sa advokatima. Vlada je odluku donela na osnovu onoga dokaza koje je on do tada pružio.

Vlada takože predlaže da se „odgovor“ koji je dao Đoković računa kao odgovor na obaveštenje o ukidanju vize, dok Đokovićev savetnik sa tim nije saglasan.

Srpski teniser je rekao da mu je poručeno da prihvati ukidanje vize kako bi njegov pravni tim ujutru znao čime da se bavi. Njegov advokat kaže da su ti uputi bili pogrešni i očigledno nepravdeni, prema pisanju BBC-a.

Vud kaže da je Đokoviću trebalo dati više vremena da razgovara sa svojim predstavnicima pre nego što je viza ukinuta.

„Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli to više vremena. Ponašanje delegata i oficira bilo je nerazumno”, rekao je Vud, a prenosi Gardijan.

BBC prenosi da se sa tim tvrdnjama Đokovićevih advokata usaglasio i sudija Keli.

“Situacija u kojoj se ovi razlozi navode… Čini se nekontroverznim što je podnosilac zahteva želeo da sačeka do 8.30 ujutru za odgovor na obaveštenje o ukidanju veze”, rekao je sudija Keli.

3.17 – Sudija Keli je naložio je da Novak Đoković takođe prisustvuje saslušanju putem video linka. Novak je sada u prostoriji koja je odabrana od njegovog advokata, ali nije jasno gde se nalazi ta prostorija tačno, prenosi Gardijan.

3.03 – I dalje većina ne može da pristupi linku koji bi trebalo da obezbedi uživo prenos suđenja, ali novinar Gardijana, izgleda, kao i prethodnog puta ima pristup audio i video zapisu sa suđenja Novaku Đokoviću.

Novakov advokat Nikolas Vud navodi da srpski teniser uopšte ne dovodi u pitanje i ne raspravlja o statusu poptune vakcinacije.

Pod “privremenim izuzećem od vakcine” omogućava se ljudima da označe polje za “akutnu tešku medicinsku bolest”, a zatim se smernice odnose na dokument o glavnim medicinskim bolestima u kojima se pominje da su u prošlosti imali PCR potvrđenu infekciju koronavirus u roku od šest meseci, piše Gardijan.

Vud dodaje da neko ko je nedavno imao koronavirus ima određeni nivo prirodnog imuniteta te da vakcinacija “nije preporučljiva” i da bi imala ograničenu korist, u kombinaciji sa rizikom od štetnog efekta.

Vud takođe kaže da delegat ministra koji donosi odluku o ukidanju Đokovićeve vize nije pružio dokaze da prethodna infekcija Kovidom-19 nije valjan razlog za medicinsko izuzeće od vakcinacije pre ulaska u Australiju.

U tom slučaju, jedini dokaz na koji se može osloniti su pomenute smernice, koje kažu da se vakcinacija može odložiti do šest meseci od infekcije kao valjan razlog za medicinsko izuzeće.

2.34 – Video link je pao, ali pojedini mediji, među njim i RTS, prenose da su Đokovićevi advokati završili izlaganje i da za 15 minuta počinje izlaganje suprotne strane.

1.54 – Ponovo su nastali tehnički problemi sa linkom zbog prevelikog opterećenja. Očekuje se da će biti razrešeni uskoro.

1.49 – Vud kaže da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije pre njegovog dolaska istakla da je Đoković ispunio uslove za putovanje bez karantina. Vud kaže da bi svaka razumna osoba u tom trenutku smatrala da je uradio sve što je trebalo.

Đoković, prema transkriptu razgovora sa pograničnom policijom, kaže da je zbunjen, da je mislio da je sve uradio kako treba, a ukoliko zaista nije, da bi voleo da se obrati advokatima za savet.

Sudija Keli je u tom trenutku rekao da: “Transkript sa aerodroma pokazuje da mu je uskraćeno vreme da razgovara sa advokatima ujutru, pre nego što mu je ukinuta viza”.

“U ranim jutarnjim časovima u četvrtak ujutru, u četiri časa, osobi je naređeno da ugasi telefon, da u potpunosti ostane bez mogućnosti komunikacije do perioda od 7.42. Đoković je rekao delegatu: ‘Ako mi date dovoljno vremena dok se probude ljudi iz Teniskog saveza, moj agent, da mi dozvolite da se putem telefona čujem s njima, moći ćemo zajedno da iskoristimo mogućnost da vam dostavim sve što vam je još potrebno’“, citirao je Keli navode iz transkripte razgovora Novaka i pogranične policije.

Advokat Vud je istakao i da je delegat na aerodromu probao da odgovori Đokovića od pozivanja advokata izjavom da mu ni on ne može pomoći, jer nema načina da mu pomogne.

1.37 – Sudija i Đokovićevi advokati prolaze kroz Đokovićevu putne dozvole pre nego što je stigao u Australiju, koje je popunio njegov agent. Njegov advokat Nikolas Vud navodi da je Đoković u zahtevu za izuzeće od obavezne vakcinacije naveo da “se ne može vakcinisati iz medicinskih razloga”.

Kada je od njega zatraženo da pruži dokaz za te navode, Đoković je dao dokument o medicinskom izuzeću koji je dobio od nezavisne medicisnke komisije pri Tenis Australija.

Keli kaže da je „stvar koja ga je zaista zainteresovalo“ zapravo status koji je priložen dokumentu Tenis Australija, i postavlja pitanje zašto on nije prihvaćen od strane delegata koji je odlučivao o vizi: “Profesor i eminentni kvalifikovani stručnjak specijalista su odobrili medicinsko izuzeće. Pored toga potvrdila ga je i nezavisna komisija koju je sastavila država Viktorija. I taj dokument je delegat dobio u ruke. Na kraju pitanje koje moram da postavim je: Šta je ovaj čovek mogao više da uradi?“

1.34 – Sudija Keli kaže da je Novak službenicima na aerodromu rekao: “Ako mi dozvolite da razgovaram sa nekim ljudima, pokušaću da vam dam objašnjenje za ono što želite”.

Advokat Vud je ponovio da je “Novak dao sve od sebe da pribavi sve dokaze i da je pokazao dokaze za medicinsko izuzeće pre nego što se ukrcao na avion”.

1.30 – “Ne samo da je Đoković davao sve od sebe da obezbedi adekvatan zdravstveni materijal“, kaže Đokovićev advokat.

“On je to učinio i pre nego što se ukrcao u avion”, dodaje.

1.26 – Sud je privremeno prekinuo rad, izgleda, ponovo zbog tehničkih razloga. Ali je ubrzo nastavljeno saslušanje Đokovićevih advokata.

1.20 – Inače, sudija Keli takođe poručuje Đokovićevom advokatima da neće moćii da traže više vremena za usmene podneske 13.45 (po lokalnom vremenu). Što je, otprilike, tri sata nakon početka saslušanja. Posle toga bi trebalo da usledi saslušanje argumenata australijskih vlasti, koja je najpre najvaljena za 15.00 časova (po lokalnom vremenu), a oko 5.00 po srednjeevropskom.

1.16 – Vud “Gospodin Đoković je dao izjavu da ima medicinsku kontraindikaciju. U sklopu te izjave nije morao da pruži dokaze, iako jeste.”

Vud napominje da je Đoković na kraju pružio te dokaze. On je dodao da pojedinac koji naglasi da ima medicinsku kontraindikaciju od vakcinacije “može da pruži dokaze o toj stvari od strane doktora”. Naglasio je “može”, ne i da “mora”.

Vud spominje situaciju koja se odnosi na Đokovićevo presedanje u Dubajiju. Pre nego što je ušao u avion u Dubaiju, Đoković je podneo zahtev i rekao da ima medicinsku kontraindikaciju i da “pripada grupi B”.

1.11 – Đokovićev branilac Vud optužio je delegata australijske vlade za potpuni nedostatak dokaza u delu obaveštenja u kojem su morali da objasne zašto postoje razlozi za ukidanje vize.

Vud je rekao da opis da su „svi i samo“ ranije navedeni dokazi bili osnova za odluku znači da “bilo koji” problem u ranijim dokazima može poništiti konačnu odluku.

On kaže da granični službenici nisu dali validno objšanjenje o namerama vlade Australije da suspenduje vizu Đokoviću. Po pravilima bi neko kome se ukida viza trebalo o tome ranije da bude obavešten i da mu se dozvoli vreme za reakciju.

1.03 – Sudiju zanima proces koji su imigracioni službenici koristili kada su suspendovali Đokovićevu vizu i da li su se do najistinijih detalja držali pravila.

Jedan od Novakovih advokata Nik Vud je naglasio da je odluka o odbijanju vize neisipravna jer nije jedna osnova, već kombinacija dve.

Sudija Keli je primetio da je jedan osnov na koji se delegat oslonio kada je odlučio da poništiti Đokovićevu vizu sledeći: “njegova prisutnost u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi ili mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost australijske zajednice ili segmenta australijske zajednice”.

Vud je tvrdio da je to “više od pravopisne greške” u odluci, već “zbunjujuća mešavina dvaju osnova”, uključujući posebnu tvrdnju da podnositelju zahteva nije bio odobren ulazak.”

Vud navodi da su razlozi odbijanja “zbunjujući spoj razloga” i “profesionalnih implikacija”.

0.54Gardijan je uspeo da pristupi audio i video saslušanju Đokovićevog advokatskog tima, a sudija Entoni Keli ispituje Đokovićev pravni tim o obaveštenjima koja su mu data o nameri pogranične policije da srpskom teniseru ukinu vizu i traži od Đokovićevog advokatskog tima da prođu kroz hronologiju Novakovog intervjua sa pograničnom policijom na aerodromu u Melburnu.

Đokovićev tim tvrdi da su “obaveštenja unapred odštampana”, dok je sudija istakao da je: “Apsurdno misliti da je delegat stigao u 4 ujutro i dao podnosiocu zahteva za vizu kopiju dela C pre nego što je bilo intervjua”.

Đokovićevi advokati su odgovorili da je “obaveštenje o nameri da mu se ukine viza, Novak dobio u 3.55”.

Sudija Keli je upozorio Novakovog advokata da ne koristi akronime “jer nismo u srednjem veku”.

0.38Gardijan prenosi da je portparol suda da je ročište počelo ali da video link i dalje ne funkcioniše.

“Sud radi na uspostavljanju video linka”, saopšeno je iz suda u Viktoriji.

Advokati srpskog teniser nastupaju prvi. Prema njihovim podnescima na sudu za vikend, oni će tvrditi da je prema teniseru postupano nepravedno i bez odgovarajućeg postupka na samom aerodromu u Melburnu, prenosi BBC.

Oni će takođe tvrditi da savet australijske vlade uključuje i nedavnu infekciju koronavirusom kao validan dokaz za izuzeće od obavezne vakcinacije koja je neophodna da bi se boravilo u Australiji.

0.35 – Novakov brat, Đorđe, kaže da se najbolji teniser sveta oseća dobro i da je zahvalan na podršci.

“Novak je dobro, pozitivan je, čujemo se redovno. Impresioniran je podrškom iz svih delova sveta. Čuje navijače u Melburnu i to mu daje snagu. Stalo mu je da se izbori, da izgura do kraja i da pravda i istina izađu na videlo. Novak je sve uradio što je trebalo, nikakav zakon nije prekršio. Dobio je svu potrebnu dokumentaciju”, rekao je Đorđe Đoković, a prenosi RTS.

On je istakao i da je njegov brat bio bez telefona duže od tri sata, a da je neimenovana zvaničnica federalne vlade istakla da je Novaku nijednog trenutka nije oduzet, što Đorđe navodi kao još jedan dokaz nedosledne komunikacije između struktura vlasti u Australiji.

0.31 – Mediji iz Australije u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu prenose da advokatski tim Ministarstva unutrašnjih poslova insistira na tome da Novak Đoković nikada nije dobio uverenje da će mu medicinsko izuzeće omogućiti da uđe u zemlju.

Takođe, potvrđuju da je svetski broj jedan nevakcinisan, a pravni tim australijske vlade rekao je uoči žalbenog saslušanja u ponedeljak da ne postoji valjan razlog da se Đokoviću odobri pristup turniru koji počinje 17. januara.

0.27 – Britanski BBC ističe da nije sasvim izvesno da sudija Entoni Keli danas doneti presudu. Možda će konačna odluka sačekati utorak, piše BBC.

0.22 – Britanski teniser Endi Marej oglasio se na Tviteru povodom Faražovog dolaska u Beograd kako bi bio uz porodicu Đoković dok se čeka odluksa suda u Viktoriji o njegovom daljem statusu u Australiji.

“Molim vas da snimite taj nezgodni trenutak kada im budete rekli da ste najveći deo svoje karijere proveli u kampanji da se ljudi iz istočne Evrope deportuju”, napisao je Marej na Tviteru.

0.20 – Advokat Novaka Đokovića, Goran Draganić, objašnjava koji su argumenti na Novakovoj strani, o kojima će biti reči na saslušanju. 

“Prvi momenat jeste to što je Novak u novembru dobio regularnu vizu Australije. Potvrdu o medicinskom izuzeću dobija 30. decembra. Ta potvrda je zasnovana na verifikaciji dve nezavisne zdravstvene komisije – prva od strane Teniske asocijacije Australije, a druga od strane Vlade države Viktorije. Dakle, on je, na osnovu te druge, mogao da otputuje. Dva dana nakon toga, Novak dobija zvanični dokument od Ministarstva unutrašnjih poslova, da može da slobodno putuje u Australiju. Siguran sam da će pravni tim u Australiji iskoristiti i ozbiljne proceduralne propuste prilikom saslušavanja”, rekao je Draganić, a prenosi RTS.

0.11 – Herald san piše da je link koji je postavljen na sajtu suda u Viktoriji pao, dok pojedini novinari na Tviteru pišu da suđenje još nije ni počelo dok pokušavaju da se otklone tehnički problemi sa linkom koji je postavljen da bi suđenje moglo da se isprati uživo, u cilju transparentnosti.

00.03 – Herald san takođe navodi i argumente australijske Vlade u ovom postupku: Đoković je imao važeću vizu, ali je ulazak u Australiju bez karantina zahtevao da bude potpuno vakcinisan, ili da ima lekarsko uverenje koje ispunjava uslove i pokazuje da je vakcinacija kontraindikovana.

Navodi se da nije uspeo da pruži odgovarajuće dokaze koji su neophodni kako bi se ispunili uslovi za ulazak u Australiju.

Ističe se da se smernice ATAGI-ja o privremenim medicinskim izuzećima od obavezne vakcinacije odnose za građane Australije, a ne i za strance.

Australijska Vlada navodi i da izuzeće koje su Đokoviću izdali Tenis Australija i Vlada Viktorije odnosilo samo za nastup na Australijan openu.

Naglašava se i da su druga teniserka koja je putovala sa istom dokumentacijom kao i Đoković, te još jedan zvaničnik, u međuvremenu deportovani.

23.48 – Australijski Herald san saopštio je da su argmuneti Đokovićeve strane da ne postoje valjani osnovi za odluku australijskih vlasti da mu ukinu vizu, što znači da bi odluka trebalo da bude ništavna.

Takođe se navodi da je srpskom teniseru uskraćena proceduralna pravičnost jer mu nije omogućeno dovoljno odmora, vremena, kao i pristup advokatu, pre konačne odluke pogranične policije 5. januara.

Ističe se da pogranična policija nije pravilno primenila instrukcije Australijskog nacionalnog savetodavnog tela (ATAGI) da preležani kovid u poslednjih šest meseci nije dovoljan za izuzeće od vakcinacije.

Navodi se i da je ispravno potpisao i popunio sve protokole i zahteve koji su mu zatraženi od strane australijskih federalnih i lokalnih vlasti.

23.30 – Procedura je delimično jasna. Otprilike su se dve strane saglasile da će koristiti dva sata za izlaganje, pa bi sve trebalo da se završi za četiri sata, a nakon pauze i izricanje presude. Sudija može odložiti i promeniti sam tok saslušanja. Između izlaganja dve strane, a i nakon izlaganja očekuje se pauza.

23.23 – Britanski političar Najdžel Faraž, zagovornik Bregzita, stigao je danas u Beograd i podelio je fotografiju na društvenim mrežama da je u Srbiji da bi, u društvu porodice Đoković, podržao Novaka.

23.18 – Automobil u kojem je Novak Đoković, napustio je hotel u Melburnu, nakon čega se povukla policija. Novak je na putu ka sudu, gde u ponoć, po srednjeevropskom vremenu, počinje saslušanje.

23.00 – U hotelu u kom se nalazi Novak Đoković policija je sprovela akciju hapšenja. Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vide se policijske snage kako iz zgrade izvode zasad neimenovane muškarce vezanih ruku.