Od “pravila su pravila” do “ta pravila nisu poštovana”: Kako je sudija Keli zaključio postupak protiv Novaka Đokovića?

0
EPA-EFE/LUKAS COCH

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o deportaciji Novaka Đokovića.

Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Vlada Australije pristala je da ukine prošlonedeljnu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, a on će biti pušten iz pritvora i dobiti pasoš i druge lične stvari nazad. Razlog za to je taj što je vlada priznala da Đokoviću nije dala dovoljno vremena nakon što ga je obavestila o nameri da mu ukine vizu, kako bi srpski teniser razgovarao sa drugima i u potpunosti odgovorio.

Advokati srpskog igrača, u toku saslušaja, izneli su svoje argumente, istakli su da je Đoković ispoštovao sve zahteve, a posebno su se fokusirali na način na koji su se zvaničnici ophodili prema njemu kada je sleteo u Australiju.

Sudija Entoni Keli je u zaključku suđenja napravio interesantno poređenje, iako nije doslovno imenovao premijera Australije Skota Morisona.

Prošle nedelje, kada je Novaku Đokoviću ukinuta viza, Morison je rekao da su „pravila pravila“ i da ih svi moraju da poštuju.

Na kraju, kada je Keli poništio odluku, rekao je: “Svi igramo po istim pravilima. Razlog zbog kojeg je ministar unutrašnjih poslova u ovom postupku pristao da se odluka delegata poništi je navedeno u napomenu. Drugačije rečeno: Ta pravila nisu poštovana.”