Kako je izgledala odbrana advokatskog tima Novaka Đokovića i pitanje sudije: “Šta je taj čovek još mogao da uradi?”

0
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U sudu u Viktoriji počelo je saslušanje Đokovićevog pravnog tima, koji su u međuvremenu završili izlaganje, te pravnog tima Vlade Australije u suđenju Novaka Đokovića protiv ministarke unutrašnjih poslova Australije i Vlade Australije.

Tok suđenja uživo, iz minuta u minut, možete pratiti na sajtu Nedeljnik.rs.

Donosi se odluka o tome da li će srpski teniser moći da uđe u Australiju i učestvuje na prvom grend slemu sezone.

Advokati srpskog igrača izneli su svoje argumente, istakli su da je Đoković ispoštovao sve zahteve, a posebno su se fokusirali na način na koji su se zvaničnici ophodili prema njemu kada je sleteo u Australiju.

Novakovi pravni zastupnici fokusirali su se na ono što se Đokoviću dogodilo na aerodromu i način na koji su se prema njemu odnosili zvaničnici, istakavši da pri tom njihov klijent nije prekršio nijedno pravilo, te da nije bilo osnova za ukidanje vize.

Takođe, istakli su da je Đoković ispoštovao sve procedure koje se zahtevaju od osobe kojoj je odobreno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, a koje izdaju dve nezavisne stručne komisije.

“Ovde su profesor i eminentno kvalifikovani lekar pripremili i pružili podnosiocu predstavke medicinsko izuzeće. Pored toga, to medicinsko izuzeće i osnovu na kojoj je dato odvojeno je dala dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je šta je ovaj čovek više mogao da uradi”, zapitao se sudija Entoni Keli.

Đoković je doputovao u Australiju u sredu kasno uveče (5. januara) pre nego što mu je viza ukinuta u četvrtak u 7.29 ujutru zbog navoda da “predstavlja pretnju po zdravlje i bezbednost građana Australije jer nije vakcinisan”.

Đokovićev advokat Nikolas Vud rekao je sudu da je srpska teniska zvezda dala sve od sebe da pruži sve potrebne dokumenti kako bi potrekpila svoje odobreno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije koje je, kako su podsetili advokati, odobrili nezavisni medicinski paneli Tenis Australije i Vlade Viktorije.

Đokovićev advokat je rekao da je Đoković bio “potpuno zbunjen” kada je intervjuisan u četvrtak ujutru, ukazujući na belešku koju je od australijskog Ministarstva unutrašnjih poslova dobio pre putovanja u Melburn a u kojoj se tvrdi da je njegov zahtev procenjen i odobren.

S druge strane, Ministarstvo tvrdi da odgovor ne predstavlja garanciju da će mu njegovo medicinsko izuzeće omogućiti da uđe u Australiju.

Gardijan prenosi da je viza srpskom teniseru ukinuta u 7.29 časova ujutru (po lokalnom vremenu), a Novak je o tome obavešten u 7.42. Tražio je da da odgovori na obaveštenje o otkazivanju vize i zahtevao je da razgovara sa advokatima do 8.30. Vlada je odluku donela na osnovu onoga dokaza koje je on do tada pružio.

Vlada takože predlaže da se „odgovor“ koji je dao Đoković računa kao odgovor na obaveštenje o ukidanju vize, dok Đokovićev savetnik sa tim nije saglasan.

Srpski teniser je rekao da mu je poručeno da prihvati ukidanje vize kako bi njegov pravni tim ujutru znao čime da se bavi. Njegov advokat kaže da su ti uputi bili pogrešni i očigledno nepravdeni, prema pisanju BBC-a.

Vud kaže da je Đokoviću trebalo dati više vremena da razgovara sa svojim predstavnicima pre nego što je viza ukinuta.

„Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli to više vremena. Ponašanje delegata i oficira bilo je nerazumno”, rekao je Vud, a prenosi Gardijan.

BBC prenosi da se sa tim tvrdnjama Đokovićevih advokata usaglasio i sudija Keli.

“Situacija u kojoj se ovi razlozi navode… Čini se nekontroverznim što je podnosilac zahteva želeo da sačeka do 8.30 ujutru za odgovor na obaveštenje o ukidanju veze”, rekao je sudija Keli.

Sledi izlaganje advokata Kristofera Trana, predstavnika savezne Vlade Australije.

Očekuje se da nakon toga takođe usledi pauza tokom koje će sudija Entoni Keli doneti odluku.