Stvarni četvrti talas je počeo i sve više ubrzava: Nemačka u problemu tokom jeseni i pred zimu…

0

Deveti dan zaredom u Nemačkoj raste tzv. sedmodnevna incidencija. Ovog petka iznosi 95,1. Institut Robert Koh upozorava na moguće rapidno povećanje broja zaraženih koronom u narednim sedmicama, prenosi Dojče vele.

Još početkom sedmice nemački ministar zdravlja Jens Špan zalagao se za to da koncem novembra bude ukinuta  vanredna epidemiološka situacija. Sedmodnevna incidencija u Nemačkoj, međutim, nastavlja rapidno da raste. Institut Robert Koh obznanio je nove podatke, prema kojima je broj novozaraženih u poslednjih sedam dana na 100.000 stanovnika 95,1.

To je prvi put od sredine maja da je incidencija iznad 90. Pre sedam dana ona je iznosila 68,7. Zdravstvene službe u poslednja 24 sata prijavile su institutu Robert Koh 19.572 novih zaražavanja, a zabeleženo je i 116 smrtnih slučajeva. Pre sedam dana bilo je 65 smrtnih slučajeva.

Broj obolelih od korone primljenih u bolnice na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana juče je iznosio 2,45 – to je inače najvažniji parametar za moguće pooštravanje mera. Prethodni maksimum bio je oko Božića prošle godine kada je incidencija hospitalizacije iznosila 15,5.

Očekuje se porast broja zaraženih tokom jeseni i zime

Prema procenama instituta Robert Koh, broj slučajeva bi u narednom periodu mogao da nastavi dinamično da raste. „Za očekivati je da će se rast broja slučajeva ubrzati tokom jeseni i zime“, navodi Institut u svom ovonedeljnom izveštaju o pandemiji.

I lekari na odeljenjima intenzivne nege zvone na uzbunu, jer zbog nedostatka osoblja brojni kreveti na intenzivnoj nezi ne mogu da se koriste. Nemačko Udruženje za intenzivnu negu i hitnu medicinu (DIVI) objavila je da se u narednom periodu „može očekivati primetno ograničenje po pitanju nege bolesnih“.

Udruženje je takođe saopštilo da je proteklih meseci zabeleženo pogoršano raspoloženje među zaposlenima na intenzivnoj nezi, kao i da su mnogi angažovani na tim odeljenjima zbog toga dali otkaz. „U izgledu je težak talas tokom jeseni i zime s brojnim obolelima od kovida 19, ali i obolelima od drugih respiratornih infekcija, poput gripa, a to bi intenzivnu medicinu u Nemačku moglo da ponovo dovede van njenih granica“, kaže Štefan Kluge, direktor Klinike za Intenzivnu medicinu, Univerzitetsko-medicinskog centra Hamburg-Ependorf.

Veći broj slučajeva „probijanja imuniteta“

„Stvarni četvrti talas je sada počeo i dalje se ubrzava“, napisao je na Tviteru član DIVI Kristijan Karagijanidis. Još uvek, kako je naveo, postoji veoma bliska korelacija između incidencije i novih prijema na odeljenja intenzivne nege.

Prema izveštaju instituta Robert Koh, sve je više zaraženih u zdravstvenim ustanovama, kao i u staračkim domovima. S higijenskim merama i povećanjem broja vakcinisanih, takvi klasteri jesu značajno smanjeni, ali ipak nastavljaju da se javljaju, a pogađaju i vakcinisane osobe, navodi Institut.

Generalno, Institut očekuje da će vremenom biti zabeležen veći broj slučajeva „probijanja imuniteta“, dakle zaražavanja potpuno vakcinisanih. Razlog za to je, kako navodi Institut Robert Koh, što raste broj vakcinisanih, a i virus se trenutno sve više širi. „Time se povećava mogućnost da dođete u kontakt s virusom kao potpuno vakcinisana osoba“, navodi Institut, ali istovremeno naglašava i da je težak tok bolesti kod vakcinisanih osoba veoma redak.