Studija: U majčinom mleku ima najviše antitela nakon mRNK vakcine

  0
  EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

  Žene koje svojim bebama putem dojenja žele da prenesu zaštitna antitela indukovana vakcinama protiv kovida-19, trebalo bi da se odluče za mRNK vakcine.

  Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mleka u periodu od 100 dana.

  Deo njih je primio mRNK vakcine, Moderna ili Fajzer/Bajontek, a deo je bio vakcinisan vektorskim vakcinama Džonson i Džonson ili AstraZeneke.

  Naučnici su otkrili dve vrste antitela u uzorcima mleka – IgA antitela i IgG antitela, a smatra se da oba tipa imaju važnu ulogu u zaštiti odojčadi.

  Skoro sve dojilje, njih 97 odsto, koje su vakcinisane obema dozama vakcina na bazi informacione RNK u mleku su imale detektabilna IgA antitela.

  Samo 39 odsto dojilja u mleku je imalo pomenuta antitela nakon dve doze AstraZenekine vakcine odnosno njih 48 odsto ih je imalo IgA antitijela  nakon vakcinacije jednom dozom Džonson i Džonson vakcine.

  Sve žene koje su primile obe doze vakcina Fajzer/Bajontek, Moderne ili AstraZeneke imale su i IgG antitela, u poređenju sa samo 28 odsto onih koje su primile Džonson i Džonson vakcine.

  “Vakcine protiv kovida na bazi informacione RNK su optimalan izbor za žene koje doje i svojoj odojčadi žele da prenesu antitela iz majčinog meka”, zaključili su stručnjaci.

  Studiju su sproveli naučnici Medicinskog centra Univerziteta Ročester i Univerziteta Njujork.

  Podaci su objavljeni početkom ove nedelje u časopisu “JAMA Pediatrics, preneo je N1.