Studija: “Antitela deluju najbolje posle infekcije kovid-19 “

  2
  (Beta/AP Photo/Vincent Yu)

  (Beta) – Broj antitela opada i kod prethodno zaraženih i kod vakcinisanih osoba, ali im se delovanje poboljšava samo posle infekcije, a ne vakcinacije, pokazalo je istraživanje izraelskog Medicinskog centra Šeba.

  Kako je najavljeno rezultati tog istraživanja biće predstavljeni na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti u aprilu, prenose izraelski mediji.

  Istraživanje, predvođeno doktorkom Karmit Koen, potvrđuje bi moglo da objasni zašto su prethodno zaraženi pacijenti, kako se čini, bolje zaštićeni od nove infekcije kovidom-19 nego oni koji su samo vakcinisani.

  Analiziran je imuni odgovor kod 130 oporavljenih pacijenata tokom jedne godine i upoređen sa 402 osobe koje su dva puta imunizovane Fajzer vakcinom, ali nikada nisu imale kovid-19.

  Otkriveno je da je broj antitela mesec dana posle vakcinacije viši nego kod onih koji su se oporavili od bolesti.

  Taj broj je međutim opao brže u grupi vakcinisanih.

  I mada je indeks avidnosti (kvalitet performansi antitela) u početku veći kod vakcinisanih nego onih koji su se oporavili od kovida-9 on se značajno ne menja kod vakcinisanih, ali raste postepeno kod oporavljenih pacijenta.

  To bi moglo objasniti zašto će se duplo vakcinisane osobe koje se nikada nisu zarazile kovodom-19 verovatnije suočiti sa infekcijom posle pola godine.

  Studija je takođe pokazala da su suprotno očekivanjima antitela oporavljanih pacijenata koji spadaju u grupu gojaznih s indeksom mase tela 30 i većim viši u poređenju sa onim ispod 30 (prekomerne do normalne težine).

  Gojazni ljudi koji su raniji bili zaraženi su zato bolje zaštićeni od nove infekcije.

  Od svih oporavljenih pacijenata kod 42 (36 odsto) javio se dug kovid, uključujući uticaj na mentalno zdravlje (pet odsto), neoruloške (devet odsto), kardiovaskualne (pet odsto) i respiratorne (31 odsto) simptome.

  Autori studije su zaključili da “iako se broj antitela smanjuje vremenom i kod pacijenta oporavljenih od kovida-19 i vakcinisanih osoba, kvalitet antela se povećava posle infekcije, a ne posle vakcinacije”.

  “Ti rezultati pružaju specifične karakteristike imunog odgovora koje mogu da objasne razlike u zaštiti od kovida-19 kod prethodni zaraženih i vakcinisinih ljudi”, zaključuje se u studiji.

  2 KOMENTARA

  1. И ето одговора зашто се ковид-19 из епидемије невакцинисаних претворио у епидемију вакцинисаних.

  2. a koji vremenski period? Dzaba sve pisete kad tako polovicne vesti…ni izvor, ni detalji ekperimenta…nista. Treba vas sve zabraniti i samo strucnjaci i pir per viju naucnici i doktori da pisu medicinske clanke!!!

  Comments are closed.