Misa za Blajburg u Sarajevu završena bez incidenata. Održan i protest antifaštista

0
Foto: Beta (AP Photo/Kemal Softic)

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu završena je misa za “blajburške žrtve”, tokom koje su jake policijske snage bile raspoređene oko katedrale. Od 9 časova bio je zabranjen prilaz pešacima, a saobraćaj vozila preusmeren je u zaobilazne ulice.

Na Marin dvoru održan je skup antifašista i protivnika mise kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Oni su odali poštu žrtvama fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata i izrazili protivljenje današnjoj misi za “blajburške žrtve”, koja se održava u Katedrali Srca Isusova u glavnom gradu BiH.

Član SUBNOR-a Bakir Nakaš istakao je da je cilj današnjeg skupa “reći ‘Ne’ fašizmu koji je ponovo, posle 35 godina, digao glavu i nastoji da oživi sve što je narod za 45 godina potisnuo u zaborav”.

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH, Saša Magazinović, izjavio je da je “veoma poražavajuće što Sabor susedne Hrvatske može organizovati i biti pokrovitelj događaja u drugoj državi (današnje mise), a da nikoga od domaćih vlasti nije za to pitao”.

Magazinović je na skupu anftifašista pitao da li bi BiH mogla biti pokrovitelj mise u Zagrebačkoj katedrali za žrtve ustaškog režima.

Ocenio je da je povodom mise “blajburškim žrtvama” “reakcija Predsedništva BiH bila izuzetno mlaka, gotovo nikakva, ono nikako da shvati da se politika ne vodi izjavama i saopštenjima, već konkretnim potezima, a njih nisu preduzeli”.

Magazinović je naglasio da se ne radi o mešanju u rad neke crkve, već o borbi za antifašističke vrednosti na kojima počivaju i BiH, i čitava EU.

Najavljeno je da će na skupu antifašista biti pročitana imena svih koje su u Sarajevu tokom Drugog svetskog rata ubili pripadnici takozvane NDH.

(Beta)