Sudbina doktorata Siniše Malog još uvek nije poznata, iako je danas istekao rok koji je rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović zadala u obećanju javnosti i studentima koji su 12 dana blokirali Rektorat.

Rektorka se danas izvinila studentima i javnosti zbog previda u tumačenju propisa prema kojima je nepohodno produžiti rok za donošenje odluke o doktoratu Siniše Malog do 22. novembra.

Ona je objasnila da je, umesto danas, 4. novembra, kako je ranije obećala, 22. novembar rok, zbog potrebe da se ispoštuje rok od 15 dana za podnošenje žalbe na nedavnu odluku FON-a kojom je Siniši Malom izrečena javna osuda.

Studenti „1 od 5 miliona“: Profesori, oglasite se

Studenti iz Udruženja „1 od 5 miliona“ danas su, posle rektorkinog izvinjenja, pozvali profesore koji su ih, kako su naveli, podržali, savetovali i koji su na neki način učestvovali u blokadi Rektorata da se izjasne o produžetku roka za donošenje odluke o doktoratu Siniše Malog do 22. novembra.

“Da se u naredna 24 časa izjasne i otvoreno kažu da li misle da je odlaganje namerno i da je opet prolongiranje ili misle da treba da se sačeka. Pre svega mislim na univerzitetsku podršku ‘1 od 5 miliona’, Inicijativu ‘105 od 5 miliona’, ali i na sve pojedince, pogotovo one koji su najviše javno istupali. Profesori, ovo je vaša odgovornost“, poručila je studentkinja Mila Jovanović.

Javna osuda sa FON-a

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka je prošle nedelje usvojilo izveštaj Etičke komisije tog fakulteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomene, predložilo meru izricanja javne osude za sporni doktorat.

Deo javnosti tumačio je stav FON-a kao preporuku Odboru za profesionalnu etiku  Univerziteta u Beogradu da se ministru Malom zbog plagiranja poništi doktorat, ali je bilo i mišljenja da je FON doneo „besmislenu odluku„, te da je Stručna komisija FON-a bila pozvana da u ovom slučaju donese “zaključak o originalnosti disertacije”, a Nastavno-naučno veće to i potvrdi, što se nije dogodilo.

Blokada

Rešavanje slučaja doktorata ministra finansija Siniše Malog intezivirano je sredinom septembra kada su studenti iz Udruženja „1 od 5 miliona“ blokirali Rektorat Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da se u što ranijem roku donese odluka o tome da li je doktorat Malog plagijat ili ne.

Blokada Rektorata trajala je 12 dana i prekinuta je posle obećanja rektorke Ivanke Popović da će Odbor za profesionalnu etiku UB o doktoratu Siniše Malog doneti najkasnije do 4. novembra.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.