“Sednica je trajala skoro četiri sata…”: Da li je veće FON-a donelo “besmislenu odluku” ili poslalo “jasnu poruku da više ne stoji iza doktorata”?

0
Foto Tanjug

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka juče je je usvojilo izveštaj Etičke komisije tog fakulteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, ali je umesto predloga te komisije da se Malom izrekne mera javne opomene, većinski predložilo javnu osudu.

Prema pisanju Danasa, za javnu osudu glasalo je 83 člana Nastavno-naučnog veća, a bilo ih je prisutnih oko 110.

“Usvaja se izveštaj Etičke komisije FON-a, kojim se utvrđuje postojanje neakademskog ponašanja, a NN veće predlaže meru izricanja javne osude. Učesnicima u postupku prosleđuje se izveštaj o utvrđivanju neakademskog ponašanja u spornom doktoratu, na dalje postupanje”, saopštio je FON odluku NN veća.

Odluka veća izazvala je različita tumačenja u javnosti, pa je i dalje nejasno da li u njihovoj odluci stoji da je doktorat Siniše Malog plagijat ili nije.

Siniša Mali je izjavio “da mu je najvažnije da je NN veće Fakulteta organizacionih nauka ponovo potvrdilo da njegov doktorat nije plagijat”.

“Ja ću snositi posledice i prihvatiti njihovo mišljenje da je propust što u doktoratu nisu citirani svi izvori”, rekao je Mali u intervjuu televiziji O2.

Sada je na redu da Odbor za etik Univerziteta saopšti svoju odluku, što je najavljeno za 4. novembar.

Mali je rekao da “ne zna šta će oni na Univerzitetu ponovo da urade” i da je za njega bitno ono što je FON rekao i da je FON “treći put potvrdio istu odluku” da doktorat nije plagijat.

Da će Univerzitet smoći snage da isprati odluku NN veća FON-a i poništi doktorat Siniše Malog kao “nepobitni plagijat” nada se profesor Biološkog fakulteta UB Predrag Simonović, jedan od podnosioca žalbe na prvostepenu odluku FON-a.

“Dosadašnje oportunističko ponašanje mnogih učesnika u slučaju utvrđivanja ove akademske nečasnosti govorilo je o opasnosti da se de fakto prizna sistem vrednosti koji se propagira i ustoličava prema vremenu u kome se sve namerno ruši, čak i ugled i položaj univerziteta. Donošenjem odluke o poništavanju tog doktorata poslala bi se jasna poruka i univerzitetskim radnicima i svetkoj akademskoj zajednici da je Univerzitet u Beogradu akademska ustanova od ugleda i časti, sa potpunim integritetom akademske zajednice”, rekao je Simonović za Danas.

Profesor Pravnog fakulteta UB Miodrag Jovanović, takođe jedan od podnosilaca žalbe na prvostepenu odluku FON-a rekao je za Danas da je Stručna komisija FON-a bila pozvana da u ovom slučaju donese “zaključak o originalnosti disertacije”, ali to nije uradila. Etička komisija FON-a je bila pozvana da dostavi izveštaj sa mišljenjem u kojem treba da utvrdi postojanje, odnosno nepostojanje neakademskog ponašanja – u ovom slučaju da li je disertacija originalan naučni rad, što takođe nije uradila, rekao je on.

Umesto toga je, kaže Jovanović, u svom izveštaju iznela nemuštu formulaciju da postoje “elementi neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji” i predložila meru javne opomene. NN veće FON-a je ponovilo istu grešku – utvrdilo “postojanje neakademskog ponašanja” i izreko meru javne osude.

“Nijedna od tih mera nije primenjiva u ovom slučaju”, kaže Jovanović i objašnjava da se mere javne opomene ili javne osude mogu biti izrečene samo onima koji su trenutno studenti nekog nivoa studija na Univerzitetu ili su na njemu zaposleni.

“Jasna je besmislenost izrečene mere u slučaju Siniše Malog kao nekog ko, sve i da hoće, više ne može povrediti Etički kodeks. Drugim rečima, da li je mera koja je izrečena, javna opomena ili javna osuda u ovom slučaju je irelevantno. Jedino što je relevantno je zaključak o originalnosti disertacije, jer se na osnovu tog zaključka donosi odluka o poništavanju doktorata. Takvog zaključka, međutim, u odluci NN veća FON-a nema”, rekao je Jovanović.

Na odluku veća FON-a reagovale su i pojedine političke stranke.

Nova stranka zatražila je da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na mesto ministra.

U saopštenju Nove stranke je ocenjeno da mera javne osude “nije dovoljna”, jer se, kako su naveli, “radi o osobi koja obavlja visoku državnu funkciju” i da se time “tumači kao javna osuda najvišem državnom organu”.

Na odluku NN veća FON-a reagovao je i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

“Ode doktorat, ode i Mali, a uskoro će za Malim i veliki”, napisao je na svom tviter nalogu lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Udruženje Jedan od pet miliona ocenilo je da je odluka Nastavno-naučnog veća beogradskog Fakulteta organizacionih nauka o doktoratu ministra finansija Siniše Malog dokaz da članovi akademske zajednice prevazilaze strah i pritiske vlasti u želji da odbrane svoju akademsku čestitost.

Udruženje je u saopštenju ocenilo da je tom odlukom poslata “jasna poruka da Nastavno-naučno veće FON-a više ne stoji iza doktorata Siniše Malog”.

“Na sednici koja je trajala skoro četiri sata sa pauzama, veliki broj profesora se javio sa zahtevom da se postojeća odluka etičke komisije usvoji uz izricanje mere višeg stepena. Kao glavni argument se pominjao član 22 Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje”, stoji u saopštenju.