“Slogan ‘I posle Tita – Tito’ se nije ostvario. Faktički se ostvario jedan drugi: ‘I posle Miloševića – Milošević'”: Ljubomir Madžar u novom Nedeljniku

0
Foto Igor Pavicevic

Kao što ni pre 30 godina nismo, kao sav normalan svet, slavili pad Berlinskog zida, tako se ni tri decenije kasnije nismo pretrgli (kao sav normalan svet) u njegovom obeležavanju iako je to jedan od najznačajnijih datuma 20. veka. Mi ništa dobro nismo očekivali od pada Zida, zato se nismo ni radovali, nas je to plašilo, mi smo hteli da sve ostane po starom. Kao i onda, tako i sada Srbija se zabavlja o „svom jadu“, zaglavljena u prošlosti i tapkajući u mestu, opet mimo normalnog sveta.

Profesor Ljubomir Madžar, najveći živi srpski ekonomista, pričao je za novi Nedeljnik o našim propuštenim šansama u proteklih 30 godina, i uzroke smešta u godine mnogo pre rušenja Berlinskog zida. On za novi Nedeljnik govori o našim privrednim i ekonomskim zabludama, ali govorio je i o ekonomiji posle 2000. godine.

Na pitanje da li smo malo naivno 2000. godine poverovali da je tranzicija moguća, on odgovara:

“Čovek je željan promene nabolje i sklon je da poveruje u ono što želi. To uverenje bilo je iskreno. I na kraju, ta 2000. godina i nije bila tako loša za nas. Desile su se bar dve dobre stvari. Prvo, počela je privreda da raste. Od 2000. do 2008. stopa rasta bila je 6,5-7 odsto, to je lepa stopa. Drugo, spoljni dug, koji je u to vreme bio nekih osam milijardi dolara, prepolovljen je, po dve milijarde otpisali su nam Pariski i Londonski klub poverilaca. To su velike stvari. Treće, normalizovan je život. Nismo ni svesni koliko je lepu promenu donela 2000. godina.”

A na pitanje zašto smo je se tako lako odrekli, ako nam je 2000. godina to donela, profesor Madžar kaže:

“Na to nas je ‘navukla’ Socijalistička partija Srbije. Sećate li se čuvenog slogana koji se nije obistinio ‘I posle Tita – Tito’. Faktički se ostvario jedan drugi slogan, ‘I posle Miloševića – Milošević’. Na izborima 2012. godine raspored snaga je bio takav da bi dotadašnja vlast opstala da SPS nije, kako se to kaže, preverio…”

Ceo intervju sa Ljubom Madžarom čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. novembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici