Sem Fabrici: Nije tačno da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u EU. Pomoći ćemo i ekonomski, zajedno smo jači

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Prvo smo za Srbiju aktivirali sistem civilne zaštite koji omogućava Srbiji da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, njegova ekselencija Sem Fabrici, gostujući na RTS.

“U oblasti zdravstva, centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. Ono što je rečeno prethodnih dana, da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji nije tačno. Može se prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi. To je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe”, naveo je ambasador Fabrici.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

On je rekao da će Evropska unija Srbiji pomoći i ekonomski.

“U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi. Čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo. Trenutno se čini da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima, koja sada imaju problema da rade i mi ćemo se svakako tu angažovati, ali smo otvoreni za sve predloge srpske vlade kako možemo da pomognemo. Dakle, radimo i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevaziđemo okrizu. Ako smo zajedno, ako radimo zajedno, i u krajnjem slučaju, ako patimo zajedno, lakše ćemo izaći iz ove situacije”, naveo je Fabrici.