Nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da su pripadnice jedinice Kobra upućene ispred zgrade Predsedništva „kao vid specijalnog rata u kome su politički protivnici trebalo da ispadnu nasilnici nad ženama, ili da se uz poneki selfi povuku“.

„Šteta je velika. Uloga žena u vojsci je tabloizirana. Politički su i one i vojska zlouptrebljene radi finte u dnevnopolitičkom driblingu“, rekao je Janković, u autorskom tekstu za Danas. 

Prema njegovim rečima, „obuzete ljudskom željom da se dokažu, neke neće ni shvatiti da su iskorišćene, da su nastavile niz u kome su pre njih čelnike vlasti od kritike na istom mestu branili izvesni Spasić, Vacić i članice vladajuće stranke“. 

„One koje to uvide, nemaju kako da se zaštite. Načelnik Generaštaba, koji se po zakonu pita kod upotrebe jedinica vojne policije (što Kobre jesu) morao je da kaže: ‘ne postoje valjani razlozi za selektivno angažovanje pripadnica Kobri’ i da takav zahtev ili ‘ideju’ odbije“, rekao je Janković. 

On je rekao da, ako to načelnik Generalštaba ne uradi, „trebalo bi da postoje kontrolni mehanizmi“. 

„Ali, to je posebna priča“, dodao je Janković. 

U autorskom tekstu, Janković je naveo „ne samo da je normalno da žene imaju pravo da budu u specijalnim jedinicama, već i specijalne jedinice imaju posebne potrebe za ženama, zbog nekih zadataka koje one po pravilu mogu lakše i uspešnije da izvrše nego muškarci“, navodeći i kakvi su to zadaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.