Broj požara u Amazonu dostigao je novi rekord.

Brazilski Institut za istraživanje svemira (INPE) zabeležio je 72,843 požara.

Broj požara je porastao za 83% u odnosu na isti period prošle godine, a ovo je i najveći broj požara od 2013. godine kada je počelo beleženje.

Satelitske slike pokazuju da je sever Brazila, pokrajina Roraima, prekriven crnim dimom. Na jugu države 9. avgusta je objavljeno vanredno stanje, dok je pokrajina Akre, na granici Brazila sa Peruom, od petka u pripravnosti zbog požara.

Na društvenim mrežama korisnici kritikuju medije i brazilsku vladu pošto amazonska prašuma gori već, kako navode, tri nedelje, a o tome nije pisao nijedan medij.

https://twitter.com/aurouse/status/1164171648263700480
https://twitter.com/ciaraconnick1/status/1164160762102915072

Na društvenim mrežama čak se navodi i da se požar vidi iz svemira.

Požari su učestali i u pokrajinama Mato Groso i Para, gde je poljoprivredna aktivnost već zašla u amazonski basen i podstakla krčenje šuma. Požari su ovde inače česti usled sušnih perioda, ali su i namerno podmetnuti od strane farmera koji krče šume kako bi imali više prostora da uzgajaju stoku. 

Najveća prašuma na svetu, Amazon, je vitalno skladište ugljenika koji usporava tempo globalnog zagrevanja. U njoj takođe živi više od 3 miliona biljnih i životinjskih vrsta kao i oko milion starosedelaca.

Nagli porast šumskih požara počeo je u januaru, kada je Žair Bolsonaro, brazilski predsednik, doneo odluku da se region Amazona razvija u pravcu poljoprivrede i rudarstva, prenosi Rojters.

Kada je upitan šta misli o požarima, Bolsonaro je odbacio kritiku i dodao da je vreme queimada tj. doba kada seljaci koriste vatru kako bi raskrčili zemljište.

„Zvali su me Kapetan motorna testera. Sada sam Nero, zapalio sam Amazon“ izjavio je Bolsonaro.

Svemirska agencija INPE, objavila je da nagli porast divljih požara ne treba pripisati sezoni suša i prirodnim fenomenima.

„Nema ničeg abnormalnog u klimi ove godine, ili u količini padavina u Amazonu koje su doduše malo ispod proseka“ izjavio je Alberto Secer istraživač u INPE.

„Sušni period stvara povoljne uslove da se požari šire, ali započeti požar je ljudskih ruku delo, bilo slučajno bilo namerno“ rekao je Alberto.

Brazilski predsednik je ranije ove godine otpustio direktora Instituta za istraživanje svemira nakon što je statističke podatke agencije ocenio kao netačne. Ti podaci pokazivali su povećan trend krčenja šuma u Brazilu.

„Čekam sledeći set podataka, koji neće biti izmišljeni. Ako budu alarmantni, uzeću ih u obzir pred vama“ izjavio je Bolsonaro.

https://www.youtube.com/watch?v=oy3KEZ8Ou9c

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.