Rat u Ukrajini, dan 87: Erdogan blokira Finsku i Švedsku, Vučić o modularnim nuklearkama, Rusija zabranila ulaz u zemlju Bajdenu

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset sedmi dan. Ruske snage preuzele u potpunosti železaru “Azovstalj” i time kontrolu nad celim ukrajinskim gradom Marijupoljom.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Кonašenkov naveo je da je 2.439 pripadnika puka “Azov” i drugih ukrajinskih snaga, koji su bili opkoljeni u železari “Azovstalj”, položilo oružje i predalo se. Poslednja grupa od 531 pripadnika ukrajinskih snaga predala se u petak, čime su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Marijupolj.

Ruske snage intevizirale su ofanzivu i oko ukrajinskog grada Severodonjecka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Donbas pretvara u “pakao” i upozorio da će ono što je nazvao “završnom fazom rata” biti najkrvavije.

Zemlje G7 obećale su pomoć ukrajini u iznosu od 18,7 milijardi evra.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Putin će sledeće nedelje posetiti dve bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, Tadžikistan i Turkmenistan, što je prvo poznato putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je počeo rat na Ukrajini. 

Pripadnici proruskih snaga u Luganskoj oblasti tvrde da su evakuisali još oko 250 civila iz kompleksa hemijske fabrike “Azot” u Severodonjecku.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jedna osoba poginula, a petoro povređeno kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je koristilo visokoprecizno oružje kako bi pogodilo centre za obuku ukrajinske vojske u Černigovu, Žitomoru i Lavovu.

Naftne platforme ruske kompanije “Černomornjeftgaz” u Crnom moru ponovo su se našle na udaru ukrajinskih granata.

22.00 – Turski predsednik rekao je generalnom sekretaru NATO-a da Ankara neće pozitivno gledati na člnastvo Finske i Švedske u Alijansi, ako ne budu sarađivale u borbi protiv terorizma i na drugim pitanjima.

Tursko Predsedništvo je u saopštenju navelo i da je Erdogan podržao politiku otvorenih vrata.

U objavi na Tviteru koja je usledila nakon razgovora dvojice lidera, Stoltenberg je naveo da zabrinutost za bezbednost svih članica NATO-a mora biti uzeta u obzir i da razgovori moraju da se nastave kako bi se pronašlo rešenje.

20.00 – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO pozvao je danas te dve zemlje da se ne podržavaju i ne ignorišu delovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je danas odvojeno razgovarao sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, saopštio je njegov kabinet.

Erdogan je pozvao Stokholm da “prekine političku i finansijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama”.

U saopštenju se navodi da je rekao da “očekuje da Švedska preduzme konkretne i ozbiljne mere, pokazujući da deli zabrinutost Turske u vezi sa terorističkom organizacijom PKK i njenim ograncima u Siriji i Iraku”.

18.00 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se “razmišlja” o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.

“Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu. Razmišljamo o malim modularnim nukelarkama u budućnosti, jer to osigurava električnu energiju u svakom trenutku i tada ni od koga ne zavisite”, kazao je Vučić za TV Pink.

On je u intervjuu posle sastanka sa premijerom Madjarske Viktorom Obranom rekao da je važno imati prijatelja popout Madjarske i dodao da je od velikog značaja da jedna zemlja dopusti da se na njenoj teritoriji skladišti tudji gas.

16.00 – Rusija je saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljanina, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će “neprijateljske akcije” i dalje dobijati “odgovarajući odgovor”, prenose ruski mediji.

“Rusija ne traži konfrontaciju i otvorena je za iskren dijalog uz uzajamno poštovanje, odvajajući američki narod, koji poštuje, od vlasti SAD, koje podstiču rusofobiju, i onih koji im služe”, navelo je mini

14.00 – Ruske snage nastavljaju da sprečavaju evakuaciju ljudi iz Hersonske oblasti na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, optužujući Rusiju da sprovodi “taktiku terorizma”.

“Tamošnja sela su na ivici humanitarne krize”, saopšteno je iz kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

12.00 – Posledice rata…

11.00 – Ruska vojska saopštila je da je uništila veliku pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj oblasti Žitomir, zapadno od Кijeva.

Naveli su da su rakete tipa “Кalibr” ispaljene sa mora, javila je novinska agencija Interfaks.

10.00 – Kompenzacija?

09.00 – Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe pokušavaju da obnove rad luke u Marijupolju.

Navodi se da ruske snage preduzimaju mere za obnavljanje funkcionisanja luke i da rade na razminiravanju infrastrukture, prenosi Unian.

Drugi detalji nisu navedeni.

08.00 – Šta će biti sa gasom?