Isporuke ruskog gasa Finskoj obustvaljene su jutros u 07.00 sati po lokalnom vremenu, saopštio je finski operater gasnog sistema.

„Snabdevanje Finske prirodnim gasom prema ‘Gasumovom’ ugovoru o snabdevanju je prekinuto. Uvoz gasa preko ulazne tačke Imatre je zaustavljen“, navodi se u saopštenju.

Imatra je ulazna tačka za ruski gas u Finsku.

„Gasum“ će od danas, tokom predstojeće letnje sezone, snabdevati prirodnim gasom svoje kupce iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor.

Baltikkonektor povezuje Finsku sa gasnom mrežom susedne Estonije.

„Gasprom eksport“ je juče obavestio finsku energetsku kompaniju „Gasum“ da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prestati 21. maja ujutru zato što Finska nije pristala da plaća gas u rubljama, saopštilo je finsko Ministarstvo za rad i privredu.

Prema dugoročnom ugovoru, valuta plaćanja je evro. „Gasum“ je odlučio da pokrene arbitražni postupak, jer smatra da ruska strana zahtevom za plaćanje gasa u rubljama krši ugovor, navelo je finsko ministarstvo.

Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od sutra neće uvoziti struju iz Rusije, tako da u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Ministar energetike Dajnjus Кrejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

„Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina“, rekao je Кrejvis.

Potrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Кlajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.