Zelenski traži sporazum o kompenzaciji: “Da i Rusija oseti težinu svake rakete…”

4
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je uspostavljanje formalnog sporazuma sa savezničkim zemljama kako bi se obezbedila kompenzacija Rusije za štetu koju su njene snage izazvale tokom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava da uništi što je više moguće ukrajinske infrastrukture, rekao je da bi takav sporazum pokazao da će zemlje koje planiraju agresivne akcije morati da plate za svoje poteze.

„Pozivamo zemlje partnere da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi obezbedio da svako ko je pretrpeo štetu od ruskih akcija može dobiti nadoknadu za sve nastale gubitke“, rekao je on u onlajn obraćanju.

Prema njegovim rečima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama, ruska imovina i novac bi bili konfiskovani i usmereni u poseban kompenzacioni fond.

„To bi bilo pošteno. I Rusija bi osetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koja je pala na nas“, rekao je Zelenski.

Kanada je prošlog meseca najavila da će promeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila konfiskaciju zaplenjene imovine i strane imovine pod sankcijama kao kompenzaciju za žrtve ili da pomogne obnovu strane zemlje od rata.

4 KOMENTARA

  1. Stvarno jadno.Prvo završi rat pa onda traži odštetu.I zaboravio je da odštetu plaća poraženi.A ovde mi ne deluje da če Rusija biti poražena.Pogledajte osvojenu teritoriju.Jesu izgubili par hiljada tenkova i aviona i milion vojnika,ali mi ova teritorija sve veća.

  2. Kad platite Srbiji RŠ za 1. i 2. SR i za nato bombardovanje a to mu dođe par hiljada milijardi eura onda možete i ukraini. Polako sa plaćanje…

Comments are closed.