Rat u Ukrajini, 17. dan: Kijev čeka “konačni udar” ruske vojske, telefonski i drugi pregovori o miru, “u ime Boga, dosta je”

0
Beta/(AP Photo/Vadim Ghirda)

Završava se 17. dan rata u Ukrajini.

Nakon neuspešnih pregovora u Ankari pre dva dana, jučerašnji dan protekao je u međusobnim optužbama – i pred Savetom bezbednosti UN – o navodnom “biološkom oružju”.

Rat, prema Kijevu, danas ipak dobija novu etapu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju za kidnapovanje gradonačelnika Melitopolja ocenjujući da je reč o “novoj etapi terora”.

“Oni su prešli u novu fazu terora, u kojoj pokušavaju da fizički likvidiraju predstavnike zakonitih lokalnih vlasti Ukrajine”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Pratite i danas najvažnije informacije o događajima na ukrajinskom ratištu iz sata u sat

20.30 – Šta kaže Jelisejska palata…

20.15 – Američka pomoć Ukrajini.

19.45 – Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da je sedam civila poginulo nakon što su ruske trupe pucale na konvoj za evakuaciju u regionu Kijeva. Ukrajina je optužila Rusiju da je pucala na konvoj civila evakuisanih iz sela Peremoha.

19.30 – Jutros se govorilo o tome da je Benet Zelenskom predložio da “prihvati Putinove uslove”, sada ipak deluje da je razgovor išao u drugom smeru.

18.30 – Kako bi ovakav stav Kremlja mogao da utiče na dalje isporuke naoružanja…

17.45 – Papa Franja ponovo je danas pozvao da se prekine rat u Ukrajini, naglašavajući da treba prvo misliti na decu.

Papa je na svom tviter nalogu napisao: “Nikad rat! Mislite prvo na decu, na one koji su lišeni nade u dostojanstven život: mrtvu ili ranjenu decu, siročad, decu koja se igraju ostacima rata. U ime Boga, dosta!”

17.00 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za novinare da je u prvih 17 dana ruske invazije stradalo oko 1.300 ukrajinskih vojnika, prenosi BBC.

16.00 – Opširnije…

15.30 – Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ratu u Ukrajini, dan posle samita u Versaju, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Telefonski razgovor, koji je počeo oko 12 časova (11 časova po srednjoevropskom vremenu) završio se pre 14 časova, saopštio je kabinet francuskog predsednika, dodajući da je Makron prethodno razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U video snimku koje je objavio kabinet Zelenskog, ističe se da je on pozvao francuske i nemačke lidere da pomognu u oslobađanju gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, kojeg su Rusi, kako je naveo, kidnapovali dan ranije.

14.45 – Visoki ukrajinski savetnik i izraelski zvaničnik odbacili su danas medijske izveštaje da je Izrael pokušao da nagovori Ukrajinu da se povinuje zahtevima Rusije.

Izrael učestvuje u diplomatskim nastojanjima da se okonča rat u Ukrajini i izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) se sastao u Moskvi prošle subote sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovarao telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

U izveštaju izraelskog novinskog sajta Vala (Walla), Džeruzalem posta i američkog Aksios (Axios), je navedena izjava neimenovanog ukrajinskog zvaničnika da je Benet pozvao Ukrajinu da se povinuje Rusiji.

12.45 – Devet poslanika u Evropskom parlamentu, iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” (Renew Europe), poslala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku Žozepu Borelu, u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

11.45 – Još jedna teška optužba…

11.25 – Ukrajinska ambasada u Turskoj saopštila je danas da se grupa od 86 turskih državljana, uključujući 34 dece, nalazi u džamiji u opkoljenom gradu Marijupolju.

Portparolka ambasade, pozivajući se na informacije gradonačelnika, rekla je da su se oni sklonili u džamiju tražeći utočište od ruskog napada na opkoljenu luku na Azovskom moru.

“U Marijupolju postoje zaista veliki problemi u komunikaciji i nemamo mogućnosti da dođemo do njih”, rekla je ona.

11.00 – Bivša zvaničnica NATO alijanse rekla je da je „skeptična“ da će ruske snage postići „mnogo uspeha“ u napadu na Kijev.

Veruje da se masivni konvoj ruskih snaga gomilanih ispred ukrajinske prestonice raspršio, pripremajući se za napredovanje. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva jutros je saopštilo da se „većina ruskih kopnenih snaga“ nalazi na oko 25 kilometara od centra Kijeva.

Ali Rouz Gotemoler, bivša zamenica generalnog sekretara NATO-a, rekla je danas za BBC da bi se to moglo shvatiti kao znak slabosti.

10.25 – I Srpska pravoslavna crkva brine zbog razvoja situacije u Ukrajini

10.10 – Opširnije…

9.40 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za kidnapovanje gradonačelnika Melitopolja ocenjujući da je reč o “novoj etapi terora”.

“Oni su prešli u novu fazu terora, u kojoj pokušavaju da fizički likvidiraju predstavnike zakonitih lokalnih vlasti Ukrajine”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

9.15 – Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, konceptualno su se dogovorili o međusobnoj podršci usled sankcija, izjavila je za agenciju BelTA sekretar za štampu beloruskog predsednika Natalija Ajzmont posle njihovih razgovora u petak u Moskvi.

Navela je i da je dogovoreno da Rusija Belorusiji isporuči “najsavremenije modele vojne opreme u bliskoj budućnosti”.

8.45 – Kako navodi BBC, grad Černjihov se suočava sa konstantnim granatiranjem i bombardovanjem iz vazduha, a isporuka gasa, pa čak i vode je prekinuta. BBC News Ukraine javlja da su zalihe koje su građani imali – pri kraju. Struje ima u samo nekoliko gradskih oblasti, a najveći deo je bez svetla.

Grad ima oko 300.000 stanovnika, opkoljen je i pretrpeo je veliku štetu, javlja BBC.

08.00 – Ukrajinska vlada je saopštila da su ponovo ruski napadi sprečili ljude da pobegnu iz južnog lučkog grada Marijupolja.

Uslovi u gradu postaju sve očajniji.

Vlasti su saopštile da je više od 1.500 ljudi ubijeno u Marijupolju, prenosi BBC i dodaje da se oni koji su ostali suočavaju sa niskim temperaturama, a da pri tom nemaju ni struju ni vodu.