Odgovor Pariza Moskvi: “Lažete da Ukrajina krši humanitarno pravo”

1
EPA-EFE/JOHN THYS /

(Beta-AFP) – Optužbe ruskog predsednika Vladimira Putina za ukrajinsko “flagrantno kršenje humanitarnog prava su laži”, saopštila je večeras Jelisejska palata posle telefonskog razgovora Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Razgovor od 75 minuta trojice zvaničnika održan je na zahtev Pariza i Berlina koji su zatražili trenutni prekid vatre i diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Makron i Šolc su pre razgovora sa Putinom, imali razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji ih je zamolio da intervenišu kod Putina i zatraže prekid vatre, dok Rusija steže obruč oko Kijeva i nastavlja da bombarduje druge ukrajinske gradove.

Zelenski je takođe zatražio od Makrona i Šolca da mu pomognu u oslobađanju gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, kojeg su, prema navodima Kijeva, oteli Rusi.

Jelisejska palata je ocenila da je Putin “izrekao laži pominjući ukrajinsko ‘flagrantno kršenje’ ljudskih prava”. Ruski predsednik je rekao da ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit.

Makron je odgovorio da “zloupotrebe ruske vojske moraju da prestanu”, da su kršenja međunarodnog prava predmet istrage i dodao da su ta kršenja označena kao ratni zločini.

Francuski predsednik je dodao da je odlučan da iskoristi sve diplomatske resurse za razgovore sa Putinom.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.

1 KOMENTAR

  1. A sada Rusija da uvede eksra sankcije Francuskoj sve dp isplate ratne štete koje prouzrokovao Napoleon svojevremenim napadom Napoleona na Rusiju. Pored navedene štete treba uračunati i kamatu sve do isplate duga.

Comments are closed.