“Putin je jedini koji se smeje”: Demokrate kritikovale Trampa zbog šale sa Putinom

0
Foto: Tanjug-AP

Sa osmehom i pokazujući prstom, predsednik Donald Tramp je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: “Ne mešaj se u izbore!”.

Njihov sastanak na samitu G-20, u Osaki, u Japanu, bio je prvi od kada je specijalni američki istražitelj zaključio da je Moskva u velikoj meri ometala kampanju pred predsedničke izbore u SAD 2016. 

Opozicione Demokrate na Kapitol hilu ubrzo su kritikovale predsednika, rekavši da on time baca svetlo na rusko uplitanje u američke izbore 2016. godine. To je bio prvi sastanak dvojice lidera, pošto je specijalni advokat Robert Muler rekao da, mada je utvrdio da se Moskva mešala, on nije mogao da utvrdi i postojanje kriminalne zavere Rusije i kampanje Trampa o tome.

Epizoda sa Putinom na samitu Grupe 20 u Osaki je izveštače podsetila na jedan od najvažnijih trenutaka Trampove posete Helsinkiju, u Finskoj, jula 2018. godine, gde naglašeno nije opominjao Putina zbog uplitanja u izbore i nije podržao ocene američkih obaveštajnih službi o postupanju njegovog ruskog kolege.

Tramp i Putin juče su razmenili kratke izjave, a prvi put su se sastali od Helsinkija. Kada je novinar pitao Trampa da li bi upozorio Putina da se ne meša u američke izbore 2020. godine, Tramp je odgovorio: “Naravno!”.

Zatim se okrenuo Putinu i “šaljivo” rekao: “Ne mešaj se u izbore!”, a zatim to i ponovio pokazujući prstom na Putina, koji se takođe smejao. 

Vođa Demokrata u Senatu, Čak Šumer je rekao da se Trampova “šala” u stvari odnosi na Ameriku, a da je “Putin jedini koji se smeje”.

“Predsednik Tramp u osnovi daje Putinu zeleno svetlo za mešanje (na američkim izborima) 2020. godine”, objavio je Šumer.

Njujorški poslanik Demokrata Hakim Džefris, član Predstavničkog doma Kongresa SAD, izjavio je da mešanje u izbore “nije smešno”.

Tramp je međutim rekao da uživa u “veoma, veoma dobrom odnosu” s Putinom i da će “mnoge pozitivne stvari proizaći iz toga”.