Prve vakcine krajem decembra ili početkom januara, kaže dr Fauči

  0
  Foto: Profimedia

  “Ukoliko sve prođe dobro, prve doze bezbedne i efikasne vakcine će biti dostupne visokorizičnim grupama u SAD krajem decembra ili eventualno početkom januara”, saopštio je danas Entoni Fauči, vodeći američki imunolog, prenosi Rojters.

  Na osnovu projekcija glavnih kompanija Moderna i Pfizer, Amerikanci će “u nekom trenutku u decembru znati da li postoji efektivna vakcina ili ne”, dodao je Fauči.

  “Prvi uvid u vakcinu bi trebalo, nadam se, da imamo u narednih nekoliko nedelja”, rekao je on.

  Moderna i Pfizer su počeli finalnu fazu kliničkog testiranja krajem jula, kada su desetine hiljada ljudi učestvovale u tome.

  Iz Moderne su danas saopštili da su na dobrom putu da daju preliminarne podatke poslednje faze testiranja vakcine već sledećeg meseca.

  Kompanija Pfizer, koja je trebalo da obelodani preliminarne podatke testiranja u oktobru, neće stići da ih objavi pre novembra, a to će se najverovatnije desiti kada se završe predsednički izbori 3. novembra.

  Podatke će prvo proveriti Agencija za hranu i lekove, kao i Centar za kontrolu i prevenciju bolest, pa će dati preporuku ko bi mogao da proizvede prvu dozu vakcina za širu upotrebu.