Danas se u Kosovskoj Mitrovici odžao protest – veliki protestni opštenarodni skup – Srba sa Kosova i Metohije. Kao što su ranije najavili, okupljeni su želeli da skrenu pažnju na obespravljen položaj – narušen nametnutim odlukama privremenih vlasti u Prištini, među kojima je poslednja zabrana upotrebe dinara, kojoj je prethodilo ukidanje srpskih tablica.

Raspoređivanje pripadnika specijalnih jedinica, isključivo albanske nacionalnosti u sredinama naseljenih većinskim srpskim stanovništvom, hapšenje Srba nakon višednevnih protesta i barikada, brutalni upadi policijezatvaranje i oduzimanje prostorija i objekata srpskih institucija, ukidanje platnog prometa i zabrana dopremanja dinara – neki su od razloga zbog kojih Srbi na protestu žele da da se čuje i njihov glas.

„Ovo najviše pogađa one penzionere koji svoje penzije primaju na ruke, koje im donosi poštar. To su uglavnom starije osobe, sa nekim nedostacima, da jednostavno ne mogu sami da podignu penziju. Zamislite da jedan takav penzioner i jedna takva osoba sa bolestima mora da ode do Kuršumlije da podigne svoju penziju“, rekao je Vesko Stojković, predsednik Saveza penzionera KiM, za RTS.

Pored penzionera na udaru su prosvetni i zdravstveni radnici, zaposleni i sve institucije Republike Srbije koje deluju na KiM, škole i bolnice.

Protest u Kosovskoj Mitrovici podržala je i Srpska lista, uz poziv Srbima da je od izuzetnog značaja da svojim prisustvom u velikom broju pokažu vlastima u Prištini da se protive „antisrpskim odlukama i da žele da u miru ostanu da žive na svojim vekovnim ognjištima”.

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da su Srbi za vlasti u Prištini bili i ostali građani drugog reda. Uputila je apel svojim vernicima na Kosovu i Metohiji da u ovim trenucima pokažu dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ranije u toku dana rekao je da se njegova vlada neće mešati u odluku Centralne banke Kosova (CBK) o zabrani dinara, ali da ta odluka neće biti poništena.

Kurti je za britanski medij „Blumberg“ rekao da se zalaže za novu regulativu Centralne banke Kosova za poslovanje s gotovinom, prenose prištinski mediji.

On je dodao da će Srbi dobiti vremena da se prilagode novoj odluci.

„Ne mogu da poništim ovu odluku. Nećemo imati nikakvu vrstu kaznenih mera, ne želimo nikoga da kažnjavamo“, rekao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.