Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da se njegova vlada neće mešati u odluku Centralne banke Kosova (CBK) o zabrani dinara, ali da ta odluka neće biti poništena.

Kurti je za britanski medij „Blumberg“ rekao da se zalaže za novu regulativu Centralne banke Kosova za poslovanje s gotovinom, prenose prištinski mediji.

On je dodao da će Srbi dobiti vremena da se prilagode novoj odluci.

„Ne mogu da poništim ovu odluku. Nećemo imati nikakvu vrstu kaznenih mera, ne želimo nikoga da kažnjavamo“, rekao je on.

Govoreći o Briselskom sporazumu i Ohridskom aneksu, Kurti je rekao da je sporazum sa Srbijom potreban što pre i da trenutnih tenzija ne bi bilo da je došlo do defakto i dejure priznanja od strane Srbije.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji rekao je u emisiji Slobodno srpski da je Uredba CBK o gotovinskom poslovanju, od 27. decembra 2023. godine, koja je izazvala zabrinutost građana Kosova koji imaju primanja u dinarima, doneta da bi se obezbedio integritet i poboljšao finansijski sistem Kosova.

„Uredba je početno adresirala pitanje integriteta finansijskog sistema zemlje, regulisala je da se uvoz i izvoz novca, gotovine na Kosovu, vrši samo preko Centralne banke, zato što je, u skladu sa zakonom, jedina ovlašćena da snabdeva ekonomiju, ili ako se vrši od strane drugih finansijskih institucija, da se traži dozvola od Centralne banke. Dakle, na ovaj način mi ćemo znati koliko novca ulazi i od koje lokalne ili međunarodne banke i takođe koliko novca izlazi“, kazao je Ismailji.

Uredba CBK nije direktno zabranila nijednu valutu, dodao je, pa ni dinar koji ima isti status s drugim ne-evro valutama.

„Ako bismo zabranili dinar, morali bi zabraniti i funtu, franak i dolar. U stvari one se nisu zabranile, samo je definisano da kao sredstvo plaćanja, kao instrument za plaćanje, služi samo jedna jedina valuta, a to je evro. Sve ostale valute, uključujući dinar, su dozvoljene da se imaju. Dakle, svaki Srbin sa Kosova, ne čini nikakvo kršenje zakona kada ima dinare u džepu, to je njegov izbor, ima pravo da ode da ih konvertuje u nekoj licenciranoj instituciji, bilo evre u dinare, bilo dinare u evre, ima pravo da ima štedni račun u banci, ako mu banka nudi u dinarima“, rekao je on i potvrdio da niti u jednom svom članu Uredba ne zabranjuje primanje sredstava iz Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.